Puigdemont pleit opnieuw voor onderhandelingen met Madrid: Catalaanse onafhankelijkheid twee maanden uitgesteld

Puigdemont pleit opnieuw voor onderhandelingen met Madrid: Catalaanse onafhankelijkheid twee maanden uitgesteld

Carles Puigdemont (Junts pel Sí), de regionale president van Catalonië, is in zijn nieuwe brief aan de Spaanse regering onduidelijk over zijn onafhankelijkheidsverklaring. Spaans premier Mariano Rajoy (Partido Popular) had voor 10 uur vanochtend een concreet antwoord geëist. Wel pleit Puigdemont voor uitstel én dialoog. Wat de Catalaanse president nu precies met de ‘ja’ op zijn onafhankelijkheidsreferendum wil doen, blijft onduidelijk.

Carles Puigdemont (Junts pel Sí) gaat in zijn brief niet rechtstreeks in op de vraag of Catalonië nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Hij roept opnieuw op tot overleg tussen de Catalaanse en de centrale, Spaanse regeringen: “Ons belangrijkste doel voor de komende twee maanden is om jullie uit te nodigen voor een dialoog.” Puigdemont suggereert om met “internationale, Spaanse en Catalaanse” bemiddelaars aan tafel te zitten. Dat melden de BBC en persbureau Belga. Eerder liet Madrid weten dat er over internationale bemiddeling of rechtstreekse onderhandelingen tussen Catalonië en Spanje over zelfstandigheid geen sprake is.

Puigdemont beklemtoont in zijn brief ook dat het Catalaanse parlement met het referendum een “democratisch mandaat” gekregen heeft om zich af te scheuren van Spanje. Toch stelt hij voor om de uitvoering van dat mandaat nog twee maanden uit te stellen om met de Spaanse regering te kunnen onderhandelen. Daarmee wordt er dus geen concreet antwoord gegeven op de vraag van de Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular). Die had Puigdemont opgelegd om voor 10 uur vanmorgen duidelijkheid te verschaffen over zijn onafhankelijkheidsverklaring.

Weinig steun voor Catalanen

Vorige week riep de Catalaanse president de onafhankelijkheid uit mét uitstel om ruimte te scheppen voor gesprekken met Madrid. De Spaanse regering vroeg daarop om duidelijkheid om eventueel artikel 155 van de grondwet in te roepen. Daarmee kan Madrid de bevoegdheden van een regio ontnemen als de grondwet geschonden wordt door bijvoorbeeld een onafhankelijkheidsverklaring. Rajoy sprak ook lovende woorden over het Spaanse politieoptreden in Catalonië. Er gingen echter beelden de wereld rond van erg gewelddadige agenten. Puigdemont veroordeelde de politieacties scherp. Ook noemde Rajoy het referendum al “frauduleus”, volgens hem was het resultaat op voorhand bekend.

Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil niet dat Catalonië onafhankelijk wordt. Hij had eerder al opgeroepen om “de constitutionele orde niet te verstoren en een beslissing aan te kondigen die alle dialoog onmogelijk zou maken”.

Gesponsorde artikelen