Left Right
scrollTop top

Puigdemont reageert op ingetrokken Europees aanhoudingsbevel: “Spanje heeft schrik gekregen”


Puigdemont reageert op ingetrokken Europees aanhoudingsbevel: “Spanje heeft schrik gekregen”

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft op een persconferentie in Brussel gereageerd op het feit dat het Europees aanhoudingsbevel tegen hem ingetrokken wordt door de Spaanse autoriteiten. Volgens de Catalaanse politicus heeft Spanje “schrik gekregen”. Voorlopig blijft hij wel nog in België.

In Spanje loopt het arrestatiebevel tegen de ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) en vier andere ministers nog steeds, enkel de Europese aanhoudingsbevelen werden ingetrokken door het Spaanse gerecht. Dat meldt de VRT. Als Puigdemont nu zou terugkeren naar zijn vaderland, zou hij dus nog steeds opgepakt worden.

Madrid speelt op veilig

Waarschijnlijke vreesde Madrid dat België Puigdemont niet voor alle beschuldigingen, die boven zijn hoofd hangen, zou uitleveren, maar bijvoorbeeld enkel voor rebellie. Dan zou Puigdemont voor de andere beschuldigingen, opruiing en misbruik van belastinggeld, niet vervolgd kunnen worden en dat wil Madrid koste wat het kost vermijden. Puigdemont herhaalde nog eens dat de beschuldigingen van Madrid tegen hem ingaan tegen de Europese rechten.

Voor de Catalaanse verkiezingen van 21 december blijft Puigdemont wellicht vanuit ons land campagne voeren voor zijn lijst Junts per Catalunya. “Als we verkozen worden, moeten we ons mandaat kunnen uitoefenen”, zegt hij. “Maar we gaan niet terug zonder garanties van de Spaanse regering dat we dat ook kunnen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899