Puigdemont stelt in de buurt van Brugge lijst voor verkiezingen voor, maar maakt die wel kans?

Puigdemont stelt in de buurt van Brugge lijst voor verkiezingen voor, maar maakt die wel kans?

Carles Puigdemont heeft zijn verkiezingscampagne voor de Catalaanse verkiezingen van 21 december gelanceerd. De voormalige Catalaanse president koos verrassend voor Oostkamp, nabij Brugge, om de kandidaten van zijn partij Junts per Catalunya voor te stellen.

“De belangrijkste verkiezingen uit onze geschiedenis”, noemde Puigdemont de aankomende Catalaanse verkiezingen van 21 december. Speciaal voor die verkiezingen heeft hij de partij Junts per Catalunya opgericht, een partij rond zichzelf met leden van PDeCAT en onafhankelijken.

Die waren massaal aanwezig in Oostkamp tijdens de voorstelling die Puigdemont daar deze middag hield. Negentig kandidaten waren overgevlogen uit Barcelona en zorgden voor een enthousiast onthaal voor de lijsttrekker toen die begon te speechen.

Slechte peilingen

“Op 21 december gaat het tussen ons of el tripartit del 155“, zei Puigdemont, waarmee hij verwees naar de pro-Spaanse partijen Partido Poluar, PSOE en Ciudadanos. “Dan moeten we bekrachtigen wat we op 1 oktober aan de wereld hebben laten zien: dat de Catalanen een onafhankelijke staat willen worden.”

Maar het is maar de vraag hoe realistisch die droom van Puigdemont is. In 2015 trok hij met het grote kartel Junts pel Sí naar de kiezer. Toen behaalde dat kartel 39,6 procent van de stemmen. De minderheidsregering die de partij toen vormde organiseerde op 1 oktober het beruchte Catalaanse referendum.

Maar ondertussen is dat kartel uit elkaar gevallen omdat veel andere partijen niet akkoord zijn met de manier waarop Puigdemont Catalonië naar onafhankelijkheid probeert te leiden. Volgens recente peilingen zou zijn Junts per Catalunya op 21 december maar rond de 10 procent halen. Puigdemont lijkt te beseffen dat het moeilijk wordt want hij hekelde vandaag de verdeeldheid tussen de pro-Catalaanse partijen.

Gesponsorde artikelen