Puigdemont stelt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert aan en dat kan grote gevolgen hebben

Puigdemont stelt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert aan en dat kan grote gevolgen hebben

Carles Puigdemont was een hele dag niet uit het nieuws weg te slaan, maar het mysterie heeft eindelijk antwoorden gekregen. De afgezette Catalaanse president is wel degelijk in ons land en stelde hier Paul Bekaert aan als zijn raadsman. De ervaren advocaat is gespecialiseerd in mensenrechten. Zo lijkt het ineens weer heel wat waarschijnlijker dat Puigdemont in ons land asiel zal aanvragen … en dat kan zowel nationaal als internationaal voor een grote politie crisis zorgen.

Het was Paul Bekaert zelf die het nieuws over zijn aanstelling als raadsman van Puigdemont bevestigde. Dat deed hij in een telefonische reactie in Terzake op Canvas. Deze middag hadden Bekaert en Puigdemont een persoonlijk gesprek. “Hij heeft mij geraadpleegd over wat hem in de toekomst allemaal kan overkomen”, zei hij over dat gesprek.

Paul Bekaert ontkent wel dat Puigdemont in ons land is om politiek asiel aan te vragen: “Daarover is nog niets beslist”. Toch is het zeker niet onwaarschijnlijk dat die aanvraag er komt. Het Spaanse gerecht wil hem namelijk voor de rechter brengen voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De straffen daarvoor kunnen oplopen tot 30 jaar gevangenis.

Nationale en internationale politieke crisis

De Belgische advocaat is gespecialiseerd in mensenrechten en verdedigde zo in 2001 twee vermeende militanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Zij kregen uiteindelijk de Belgische nationaliteit. Voor veel Spanjaarden is de keuze van Puigdemont voor Paul Bekaert als advocaat dan ook zoveelste oorlogsverklaring. Zij zien Bekaert namelijk als een advocaat die Baskische terroristen hielp.

Als er toch een asielaanvraag komt, zouden de spanningen tussen België en Spanje wel eens hoog kunnen oplopen. Ook als Spanje zijn uitlevering vraagt kan dat zorgen voor een diplomatieke rel.

In België is een regeringscrisis over de zaak ook niet onwaarschijnlijk. Het was namelijk Theo Francken (N-VA) die voor het eerst sprak over politiek asiel voor Puigdemont in België, een uitspraak die de regeringspartners niet graag hoorden.

Gesponsorde artikelen