Puigdemont wil naar huis: “Het zou goed nieuws zijn voor Spanje”

Puigdemont wil naar huis: “Het zou goed nieuws zijn voor Spanje”

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) heeft aan de Spaanse regering van premier Rajoy gevraagd of hij mag terugkeren naar zijn vaderland voor de opening van het Catalaanse parlement op 23 januari. Puigdemont hoopt ingezworen te worden als minister-president en vindt dat hij nu al helemaal niet meer gearresteerd mag worden.

Carles Puigdemont (Junts per Catalunya), de Catalaanse minister-president die in oktober ontslagen was wegens een onafhankelijkheidsverklaring, riskeert in Spanje nog steeds opgepakt te worden omdat hij een onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd heeft dat ik de ogen van Madrid illegaal is. Sindsdien verblijft hij in België om een gevangenisstraf te vermijden, negen van zijn regionale ministers werden in Madrid de cel in gestuurd.

Puigdemont: “Ik wil nu meteen terug”

Afgelopen dinsdag werden er in Catalonië, dat een regio met grote autonomie binnen Spanje is, vervroegde verkiezingen gehouden. De Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartijen behaalden een absolute meerderheid. Puigdemont zei toen in Brussel dat “de Catalaanse republiek heeft gewonnen”. Toch is het lang niet duidelijk of Puigdemont en andere vooraanstaanden van de onafhankelijkheidsbeweging bij de openingszitting van het regionaal parlement aanwezig zullen kunnen zijn.

“Ik wil zo snel mogelijk terug naar Catalonië”, zegt Puigdemont nu aan het persbureau Reuters. “Meer nog: ik wil eigenlijk nu meteen terug. Het zou goed nieuws zijn voor Spanje.

Op de vraag of hij op tijd terug zal zijn voor de eerste zitting van het nieuw verkozen parlement, is het antwoord van Puigdemont duidelijk: “Als ze mij niet toelaten om ingezworen te worden als minister-president, zou dat ongezien zijn voor de Spaanse democratie. Ik sta aan het hoofd van de regionale regering, en als de Spaanse staat het resultaat van de verkiezingen respecteert, zal dat ook zo blijven.”

Rajoy zet hoop op Arrimadas

Puigdemont had eerder al opgeroepen tot dialoog met de Spaanse regering om de spanningen tussen de Catalaanse regering en de autoriteiten in Madrid te doen afnemen. Puigdemont wil “naar elk voorstel van premier Mariano Rajoy (Partido Popular) luisteren, zelfs als die niet akkoord zou gaan met de onafhankelijkheid van Catalonië.

Een paar dagen geleden zei Rajoy dat hij openstaat voor dialoog, maar hij weigert om Puigdemont te ontmoeten. Die wil hij pas zien als hij verkozen wordt door het regionaal parlement. Tot het zover is, moeten Puigdemont zich richten tot Ines Arrimadas (Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía). Ze is kopvrouw van de anti-onafhankelijkheidspartij die bij de verkiezingen het meeste stemmen wist te halen. Gelukkig voor Puigdemont en zijn kornuiten heeft Arrimadas niet genoeg zetels of coalitiepartners om een regering te vormen. De onafhankelijkheidspartijen hebben dat wel.

Rajoy zei ook dat Puigdemont gearresteerd wordt als hij terugreist naar Spanje. Ook op Europees vlak kan deze verkiezingsuitslag vonken geven. Een uitgebreide analyse lees je hier.

De regeringsonderhandelingen in Catalonië beginnen normaal op 6 januari na de kerstvakantie. Het nieuw verkozen parlement moet voor 8 februari een nieuwe regering hebben.

Gesponsorde artikelen