Puigdemont zet tijdelijk stap opzij, maar schuift zo mogelijk nog moeilijkere kandidaat naar voren

Puigdemont zet tijdelijk stap opzij, maar schuift zo mogelijk nog moeilijkere kandidaat naar voren

Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat-regiopresident van Catalonië. Puigdemont, die in ballingschap leeft in ons land omdat Spanje hem wil vervolgen voor het organiseren van een illegaal referendum over de onafhankelijkheid, benadrukte wel dat het een “tijdelijke beslissing” is.

De separatistische partijen haalden bij de regioverkiezingen in december de meerderheid in het Catalaanse parlement. Eerder wilde Puigdemont via een videoverbinding beëdigd worden als regiopresident, maar dat werd verboden door het constitutioneel hof in Madrid.

Puigdemont ging in hoger beroep tegen die beslissing. In afwachting daarvan leek hij tot nu toe vast te willen houden aan zijn positie.

In een videoboodschap zegt Puigdemont nu “tijdelijk een stap opzij te doen”. Hij schuift de separatist Jordi Sanchez naar voren om het regiobestuur te gaan leiden.

Het probleem is wel dat Sanchez in Madrid in voorarrest vast zit voor het mede-organiseren van het referendum in oktober. De Spaanse regering heeft al gezegd niet met een eventuele benoeming van Sanchez akkoord te gaan.

Consejo de Republica

Jordi Sanchez is 53 en is de leider van de Assemblea Nacional Catalana (ANC). Dat is niet het parlement van Catalonië, maar wel een organisatie die zich inzet voor de onafhankelijkheid van de regio.

Puigdemont is van plan om te blijven wegen op het beleid in Barcelona. Daartoe wil hij in Brussel een ‘Consejo de la República’, een Republikeinse raad, oprichten. Een soort regering in ballingschap, dus. Die moet ervoor zorgen dat Catalonië uiteindelijk onafhankelijk wordt.

Daarnaast kondigde Puigdemont aan dat hij bij de Mensenrechtencommissie van de VN een klacht heeft ingediend tegen Spanje. Hij meent dat Madrid het recht tot zelfbeschikking van het Catalaanse volk heeft geschonden.

Gesponsorde artikelen