Treinstaking zorgt mogelijk voor problemen om op Pukkelpop te geraken

Pukkelpop
YouTube/Pukkelpop

OVS, een kleinere spoorvakbond, wil op 17 augustus staken. Haar leden zijn niet tevreden met het resultaat van een eerdere staking, die ook over de verlofperiode ging. Het probleem? De staking valt in het weekend dat Pukkelpop georganiseerd wordt. En veel festivalgangers kunnen enkel met de trein in Keiwit geraken.

17 augustus wil OVS opnieuw staken. Dat is de Onafhankelijke Vakbond van Spoorwegpersoneel, één van de kleinere spoorvakbonden. Volgens haar leden is het té moeilijk om tijdens vakantieperioden verlof te nemen doordat er te weinig personeel is. En dus heeft de bond een stakingsaanvraag ingediend.

Problemen voor PKP?

Er is altijd hinder als er gestaakt wordt, maar deze keer is het mogelijke probleem nog veel groter. De staking valt namelijk net in het weekend dat Pukkelpop georganiseerd wordt. Daar trekken traditiegetrouw heel wat jonge mensen naartoe en die kunnen vaak niet anders dan met de trein reizen.

Reizigersorganisatie TreinTramBus, vindt de staking ongepast. “Natuurlijk hebben we begrip voor de verzuchtingen van het personeel”, laat de organisatie weten aan De Morgen. “Maar deze acties worden gevoerd op de rug van reizigers die vaak geen alternatief hebben. Veel jongeren hebben geen andere keuze dan de trein.”

Tweede keer staken voor verlof

OVS zelf relativeert die commentaren. Volgens de vakbond zal een minimale dienstregeling ervoor zorgen dat de hinder beperkt blijft. De andere vakbonden staken niet mee. Zij wachten de resultaten van het huidig overleg af. Dat kwam er nadat eind juli ook al om dezelfde reden (de vakantieregeling) gestaakt werd.

Op 27 juli werd op het spoor ook al het werk neergelegd. Die datum was ook een probleem voor de feestende jeugd. Dat weekend werd er namelijk op twee locaties gevierd. Mensen trokken met de trein naar Gent voor de Gentse Feesten of naar Boom voor Tomorrowland.

De hinder viel toen al bij al nog mee. Drie op vijf treinen reden zoals het hoorde. Daar heeft de NMBS zelf alles mee te maken: alle mogelijke treinen werden toen die richtingen uit gestuurd.

Verzoeningsvergadering

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, heeft nog een verzoeningsvergadering gepland. Die vindt plaats op 13 augustus, enkele dagen voor Pukkelpop officieel van start gaat. De directie hoopt met die vergadering de staking te kunnen vermijden.

Gesponsorde artikelen