Pure Farming 2018: visuals van 15 jaar geleden, en toch is deze game erg verslavend en leuk

Pure Farming 2018: visuals van 15 jaar geleden, en toch is deze game erg verslavend en leuk

Ooit waren de leukste simulators die waarbij je met een vliegtuig van de ene naar de andere luchthaven moest vliegen. Ook nu zijn simulators weer heel populair, maar net iets anders: ze gaan over het leven als boer. Zaaien, oogsten, dieren voederen, … Raar, maar toch is ook ‘Pure Farming 2018’ weer erg verslavend. Al zijn de graphics in een ver verleden blijven steken.

Het is voor ons een mysterie waarom games die de helse werkdagen van een boer simuleren, zo populair zijn. Misschien is het een menselijke eigenschap om altijd maar dingen te willen laten groeien. De laatste jaren is ook een moestuin weer heel erg in trek. Niets fijner dan je eigen tomaten of wortelen te mogen opeten. Alleen zijn dat in een game virtuele groenten en heb je er dus werkelijk niets aan wanneer je oogst. Een game voor mensen met veel tijd, maar we moeten toegeven dat ook wij de uren zagen voorbijvliegen wanneer we een veld begonnen te bewerken.

Smartphone

Er is nu zelfs concurrentie in dit genre, want Pure Farming 2018 probeert de koning van de landbouw Farming SImulator van z’n tractor te stoten. Wanneer je het spel begint zie je meteen een enorme spelwereld, want er zijn meer dan genoeg velden om je ding te doen. Je eerste stappen zet je met een tutorial, die soms wel een beetje vervelend dreigt te worden. De uitleg komt in de vorm van een e-mail binnen, en dan moet je telkens je smartphone – ja, het zijn moderne boeren – openen om te zien wat je moet doen.

Die smartphone is anders wel een leuk systeem, want via allerlei apps krijg je de nodige informatie om je velden zo goed mogelijk te bewerken. Naast de algemene opdrachten zijn er ook optionele missies. Na een tijdje heb je zo veel meer vrijheid. Let wel op dat je regelmatig opslaat, want dit gebeurt niet automatisch. Anders kan je het tegenkomen dat je net een volledig veld hebt bewerkt en helemaal opnieuw mag beginnen. En daarvoor is het spel echt niet boeiend genoeg.

Rustgevend

Maar iedereen zal meteen toegeven dat dit spel erg verslavend werkt. Je wil zoveel mogelijk geld verdienen om je landbouwimperium te kunnen uitbreiden. En we geven ook het toe: het doet wel eens deugd om een game te spelen die eigenlijk rustgevend is. Want dromen we er allemaal niet van om in een ander leven de hele dag in de frisse buitenlucht te werken en voor dieren te zorgen?

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je het na een paar uur al gezien hebt, want de mogelijkheden zijn heel uitgebreid. Zo ben je de boer in een Amerikaans ogende wereld, maar je kunt ook aan de slag in Italië, Japan en Colombia. In Japan ben je natuurlijk vooral met rijst bezig, in Colombia met koffie, en in Italië met niets dan lekkere dingen zoals olijven.

Simpele graphics

Je zou bijna vergeten hoe simpel de graphics zijn. Eigenlijk kan je ze het best vergelijken met een typische PC-game van rond de eeuwwisseling. Dat het allemaal wat hoekig en eenvoudig oogt, is duidelijk niet belangrijk. Vooral op een sterke console zoals de PS4 of de Xbox One is dit toch bijzonder vreemd om te zien. Ook dat is vrij typisch voor een landbouwsimulator. Waarom de ontwikkelaars dan niet proberen om het er toch net iets mooier te laten uitzien is een raadsel.

En tot onze grote verbazing struikelen we hier ook niet over. Je bent zodanig bezig met je taken als boer dat je die visuals snel negeert. Bij een andere game zouden we ons hier mateloos aan hebben gestoord. Het mysterie van een farming game zeker …

Conclusie: 7/10

Niets nieuws onder de zon, maar dat betekent ook dat Pure Farming 2018 probleemloos de concurrentie met andere games in dit genre aan kan gaan. Het is verslavend, en hoe saai het ook lijkt, je gaat dit na een tijdje minstens een beetje leuk vinden. Alleen zijn we nu toch wel benieuwd of er een editie in 2019 zal komen en wat daarin zo anders zal zijn dat we het spel zeker moeten kopen. Dat is bij FIFA natuurlijk ook wel zo, maar laten we een voetbalveld niet vergelijken met een patattenveld.

Het spel zou ook met een waarschuwing moeten komen: je kan onmogelijk een half uurtje na het eten gamen. Als je hiermee begint, ben je minstens een paar uur aan het zaaien en oogsten. Zeker als je weerapplicatie regen voorspelt …

Gesponsorde artikelen