Putin is erg bezorgd over zijn koala. Je leest het goed: koala

De Russische president Vladimir Putin heeft zijn bezorgdheid geuit over het lot van zijn koala. Maar, geen probleem, Vladimir, ze hebben hem nog geen spuitje gegeven.

Putin liet de ambassade van Rusland in Australië een bericht op Facebook posten om te vragen of de koala die hij had mogen vasthouden tijdens de G20-top in Brisbane bij de diertjes was die onlangs een spuitje kregen (of in zijn woorden: “Надеемся, в число усыпленных коал не попали те животные, с которыми фотографировались лидеры G20 в ходе саммита в Брисбене”). 

Massamoord

Begin deze week raakte bekend dat de jongste jaren systematisch koala’s een spuitje krijgen als gevolg van overpopulatie in de buurt van de Great Ocean Road, in de zuidelijke staat Victoria. Lokale media melden dat er zeker 686 koala’s een dodelijke injectie toegediend hebben gekregen in de jaren 2013 en 2014. De actie zou volgens de media bewust geheim zijn gehouden. Lisa Neville, Australisch staatsminister van Milieu, ontkent dat, maar ze heeft wel beloofd dat er meer transparantie komt in de toekomst over het “koalaprogramma”.

Misverstand: Putin dacht dat ze hem de koala cadeau hadden gedaan

Er is bovendien een misverstand in het spel. Putin lijkt ervan overtuigd dat de koala die ze in zijn armen stopten een cadeau was. Maar het gaat om een VIP-koala, eentje die speciaal getraind is om belangrijke gasten in Australië te verwelkomen. Zo was Putins koala niet aan zijn proefstuk toe: hij had al in de armen gelegen van onder meer Taylor Swift, John Travolta en Roger Federer.

Ergens moet Putin wél goed geïnformeerd zijn, want “zijn” koala is wel degelijk afkomstig van de plaats waar de koala’s die een spuitje kregen van komen. Maar minister Neville heeft laten weten dat Putin zich geen zorgen moet maken: de laatste keer dat er euthanasie op de beertjes werd gepleegd dateert sowieso van voor de G20-top. De koala van Putin woont overigens ondertussen on het Lone Pine Koala Sanctuary in Brisbane tegenwoordig. 

Meer
Lees meer...