Left Right
scrollTop top

Putin maakt zijn leger gevechtsklaar aan de grens met Oekraïne


Putin maakt zijn leger gevechtsklaar aan de grens met Oekraïne

Zopas bracht de Russische president Vladimir Putin zijn troepen in de hoogste staat van paraatheid in Centraal- en West-Rusland, aan de grens met Oekraïne. Het Russische persbureau Interfax meldt een dringende driloefening om de “combat readiness” van het Russische leger te testen. Hoewel de Russen militair ingrijpen nog altijd uitsluiten, is het een stevige waarschuwing aan het adres van het Westen.

Putin heeft nog met geen woord gerept over de situatie in Oekraïne sinds president Viktor Yanukovich, een bondgenoot van de Russen, er verdreven is. Maar het is geen staatsgeheim dat de Russen met lede ogen aanzien wat er allemaal gebeurt in hun kleine buur in het westen. Bovendien hebben de Russen gigantische belangen in Oekraïne: een pak Russische staatsburgers woont er, en op de Krim ligt de Russische Zwarte Zeevloot voor anker. 

Begin deze week gaf eerste minister Dmitry Medvedev wel een duidelijk schot voor de boeg: “Eerlijk gezegd is de legitimiteit van de nieuwe regering serieus twijfelachtig. Mannen die gemaskerd en gewapend met Kalasjnikovs rondlopen in de straten van Kiev behandelen als een regering… dat zouden wij toch lastig vinden.”

Direct bevel van de president

“Na een direct bevel van de president hebben we de troepen van het Westers Militair District in hoogste staat van paraatheid gebracht”, zei minister van Defensie Sergei Shoigu aan Interfax. Dat militair district ligt aan de grens met Oekraïne. De driloefening eindigt volgens Shoigu op 3 maart. 

Totaal ongebruikelijk zijn dit soort oefeningen nu ook weer niet. Putin heeft er de afgelopen jaren wel meer gehouden. Maar als signaal kan deze wel tellen. 

Russen: “Amerikanen hebben geen recht van spreken”

Afgelopen weekend waren het trouwens de Amerikanen die plots over militair ingrijpen spraken. Obama’s veiligheidsadviseur Susan Rice waarschuwde de Russen dat militaire acties niet zouden getolereerd worden. Nochtans hadden de Russen al verschillende keren duidelijk gezegd dat ze dat niet van plan waren.

De reactie vanuit Russische hoek was overigens best origineel. “Wij kunnen niet anders dan vaststellen dat Rice beter eerst eens naar het Amerikaanse gedrag zou kijken. De fouten die het Amerikaans leiderschap de afgelopen jaren gemaakt heeft bij militaire interventies kunnen een leidraad zijn voor nieuwe acties van de Amerikanen in andere landen”, zei een Russische bron.

“Georgië en Tsjetsjenië versus Irak, Afghanistan, Joegoslavië en Libië”

In de Russische media valt bittere kritiek te lezen op de Amerikanen en het Westen, “die zich mengen in het Oekraïnse conflict, terwijl wij ons erbuiten houden.” Bovendien lijst men in Rusland het aantal oorlogen sinds 1991, de val van de USSR, op: één oorlog voor Rusland, vier voor de VS. 

In 2008 overrompelde Rusland buurland Georgië, na een conflict met de Russische minderheid in Zuid-Ossetië. Tsjetsjenië wordt trouwens niet meegeteld, dat ligt in Rusland en was meer een “actie tegen terrorisme” volgens de Russen. Maar zelfs dan nog komen de Russen aan twee oorlogen, terwijl de Amerikanen ondertussen twee keer Irak binnenvielen, een lang en bloedig conflict in Afghanistan uitvochten, bombardeerden in Joegoslavië en het regime van Gaddafi in Libië omver wierpen met militaire interventie, aldus de pers in Moskou. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539