Putin persoonlijk betrokken bij hacks om Trump verkiezingen te doen winnen

Putin persoonlijk betrokken bij hacks om Trump verkiezingen te doen winnen

Uit het CIA-onderzoek naar de hacks die door de Russen zijn uitgevoerd om Hillary Clinton de Amerikaanse verkiezingen te doen verliezen, blijkt dat Vladimir Putin persoonlijk betrokken was daarbij.

Dat meldt de Amerikaanse tv-zender NBC, dat zegt de informatie te hebben van twee hooggeplaatste leden van het onderzoeksteam naar de hacks.

De motivatie van Putin zou ook deels persoonlijk zijn: sinds Hillary Clinton in 2011 hem ervan beschuldigde de Russische verkiezingen te hebben gemanipuleerd, heeft de Russische leider een bloedhekel aan haar.

Putin zou “key decisions” hebben gemaakt. Zo besliste hij bijvoorbeeld wat er gelekt moest worden uit de gehackte mails van de Amerikaanse Democraten.

Waarom?

Afgelopen weekend werd duidelijk dat de CIA bewijzen heeft dat Rusland achter de hacks zit van emails van de Democraten en dat de hacks specifiek bedoeld waren om Donald Trump in het zadel te helpen en Hillary Clinton in diskrediet te brengen.

Het idee van de Russen zou zijn om door het lekken van de gehackte emails de corruptie in het Amerikaans politiek systeem te tonen, en om “cruciale bondgenoten af te splitsen van de VS door het imago te creëren dat andere landen er niet langer op kunnen vertrouwen dat de VS een geloofwaardige globale leider zijn”.

Brexit en Duitsland

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat de Russen via cyber warfare hebben geprobeerd om het Brexit-referendum in de UK te beïnvloeden. En de Duitse geheime dienst zou bewijs hebben dat de Russen van plan zijn om de verkiezingen in Duitsland van volgend jaar te “ontregelen”.

De nieuwe directeur van de inlichtingendienst BND, Bruno Kahl, zei deze week in de Süddeutsche Zeitung dat zijn dienst vastgesteld heeft dat dat er “nu al aanvallen zijn die geen ander doel dienen dan politieke onrust te veroorzaken”.

Duitsland was al eerder doelwit van hackers. Zo bleken vorig jaar duizenden computers in de Duitse Bondsdag geïnfecteerd te zijn met een virus. De computersystemen moesten worden vervangen. Een Russische hackersgroep zat daarachter.

Volgens Kahl gaat het om doelgerichte sabotagecampagnes, maar is het niet zo dat de hackers een bepaalde kandidaat of partij willen helpen. “Doel van de aanvallen is het democratisch proces te ondermijnen, ongeacht wie dat zal helpen.”

Gesponsorde artikelen