Left Right
scrollTop top

Putin: “Westerse aanpak in Oekraïne is zoals experiment met ratten”


Putin: “Westerse aanpak in Oekraïne is zoals experiment met ratten”

De Russische president Vladimir Putin haalt keihard uit op een persconferentie. De nieuwe regering in Kiev is totaal ongrondwettelijk aan de macht gekomen, het is “een bende misdadigers”.  Het Westen speelt een cynische rol en heeft een aanpak alsof Oekraïne een “experiment met ratten is”. En hij noemt de militaire interventie in de Krim een “humanitaire missie”. Zijn speech in het Kremlin heeft veel weg van een dictator die aan het doorslaan is. En één ding is duidelijk: de confrontatie tussen Rusland en het Westen is nu totaal.

De Engelstalige Russische site Russia Today, die de afgelopen dagen gretig meedeed in de propagandaoorlog en daarbij uiteraard het standpunt van Putin verdedigde, zond heel de “persbabbel” live uit. En het moet gezegd, het leek sterk op een democratisch spel van een perscorps dat kritische vragen stelt en een president die luistert en onderbouwde antwoorden geeft. 

Tot je goed gaat herlezen wat Putin nu allemaal gezegd heeft. The Guardian, The Financial Times, en de BBC hebben allemaal een woordelijk verslag. De lijst beschuldigingen, opsommingen van “misdaden” van het andere kamp en uitspraken die de waarheid grof geweld aan doen is bijzonder lang. Een bloemlezing van de strafste stellingen:

“Een experiment zoals met ratten”

De Russische president is woest op het Westen, dat hij verwijt in Oekraïne, “ons broederland” een cynisch experiment te voeren. “Het is niet de eerste keer dat ze (het Westen, wov) dit gedaan hebben met Oekraïne. In de Verenigde Staten zitten ze aan de andere kant van de oceaan en blijkbaar vinden ze dat ze hier een soort laboratorium hebben waar ze kunnen experimenteren zoals met ratten.”

“Gevaar van anti-semieten”

“De situatie in Oekraïne is vergelijkbaar met de chaotische situatie in Duitsland voor de opkomst van de Nazi’s. Ik ben het eens met de betogers op de Maidan dat er verandering moest komen. Maar het gevaar dat fascisten of anti-semieten aan de macht komen is wel substantieel. Ik heb verschillende foto’s gezien van mensen die swastika’s ronddragen”, zegt Putin. 

“Westen manipuleert de VN”

“Volgens Putin misbruikt het Westen de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad om de zaak te “manipuleren”. “Het is zeer duidelijk dat wat hun geopolitieke belangen zijn, en ze jagen die zeer vastberaden na. En dan gebruiken ze dat zinnetje: “either you’re with us or you’re against us”. Onze positie is helemaal anders, compleet legitiem. Als wij geweld gebruiken, is dat omdat we een verzoek gekregen hebben van de legitieme president van Oekraïne.” 

“Dood, ontslag of afzetten”

Hij vecht heel simpel de afzetting van Victor Yanukovich, de vroegere pro-Russische president aan. “Hij is nog altijd de legitieme president. Er zijn maar drie manieren om een president te vervangen: dood, ontslag of afzetting. Dat is niet gebeurd.” Maar Putin gelooft ook dat Yanukovich niet meer terugkomt: “Ik denk niet dat hij een politieke toekomst heeft en heb hem dat ook gezegd. We hebben hem ontvangen om humanitaire reden. Dood is de simpelste manier om je te ontdoen van een legitieme president. Ik denk dat ze hem gewoon zouden vermoord hebben.”

“Dit is een humanitaire missie”

Putin blijft ook bij zijn stelling dat hij geen oorlog aan het voeren is. “En ik ben ook niet bang dat die er komt. Want wij gaan niet ten oorlog trekken tegen het Oekraïnse volk. We hebben ook historische en culturele banden met die mensen. En dit is een humanitaire missie. Het is niet ons doel om te veroveren.”

“Geen Russische soldaten in Oekraïne”

Opmerkelijk: Putin ontkent ook dat de mannen die de Oekrainse soldaten in de Krim omsingeld hebben Russische troepen zijn. Ze hebben nochtans wel Russische militaire uniformen aan, zonder insignes. “Maar in de post-Sovjetunie zijn er veel van die uniformen in de omloop. Dit waren lokale troepen die zichzelf willen verdedigen. 

“Geen sluipschutters op de Maidan”

Putin bestrijdt ook het feit dat de betogers op de Maidan in Kiev afgeschoten werden door sluipschutters, op bevel van Yanukovych. “Heel moeilijk te zeggen. Maar we hebben wel gezien hoe Berkut-politie (de geheime politie van Yanukovych die ondertussen is afgeschaft, wov) zichzelf moest verdedigen met schilden, terwijl ze beschoten werden met echte militaire vuurwapens.”

De Russische beurs reageert alvast positief: na een ineenstorting gisteren veerden de aandelen in Moskou op en ook de Russische roebel steeg opnieuw. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.634.463
 • Aantal
  doden
  1.136.425
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588