PVDA verovert meerdere zetels: “Je kan mensen niet blijven voor de gek houden”

Peter Mertens PVDA
Peter Mertens (PVDA)

PVDA doet zijn intrede in het Vlaams Parlement en de Kamer. De partij van Peter Mertens boekt de verwachte winst en haalt meerdere verkozenen.

‘Stem Peter in het Parlement’ was de slogan waarmee PVDA naar de kiezer trok. Die wens is werkelijkheid geworden, want de partij haalt in Antwerpen vlot de kiesdrempel. Voor de Kamer, waar Peter Mertens lijsttrekker is, lijkt PVDA zelfs af te stevenen op zo’n 7,5 procent.

Ook nationaal komt de PVDA boven de kiesdrempel uit en lijkt het op weg naar een uitslag van om en bij de 6 procent.

Andere provincies?

Volgens de voorlopige uitslagen zou de communistische partij in Antwerpen zelfs twee zetels halen. Ook in andere provincies mag het dromen van verkozenen, al blijft het afwachten tot de definitieve uitslagen bekend zijn.

In Limburg en Vlaams-Brabant lijkt een zetel voor PVDA ook zo goed als binnen. In Oost-Vlaanderen flirt de partij nog met de kiesdrempel.

“Droomden van één verkozene”

“David zou nooit winnen, David heeft gestreden en voor het eerst zijn er in Vlaanderen echte linkse volksvertegenwoordigers”, zei Peter Mertens met de nodige dramatiek. “We droomden van één verkozene in Antwerpen, maar het zullen er veel meer zijn.”

“Alle traditionele partijen hebben veel klappen gekregen. Je kan mensen niet langer doen werken, doen inleveren en ondertussen jezelf goed bedienen. Je kan mensen niet blijven voor de gek houden”, concludeerde de voorzitter van PVDA.

Gesponsorde artikelen