Qantas vliegt non-stop van New York naar Sydney

Een nieuwe mijlpaal in de vlieggeschiedenis: voor het eerst is een vliegtuig aan een stuk door van New York naar Sydney gevlogen. Dat is een vlucht van meer dan 16.000 kilometer.

Een nieuwe Boeing 787-9 vloog van New York naar Sydney. Opmerkelijk is dat het toestel dat in één ruk deed. Daarmee is het de eerste keer ooit dat een vliegtuig dat voor elkaar krijgt. De vlucht duurde dan ook 19 uur en 16 minuten.

Commerciële stunt

“De vlucht ging vrij vlot. We hadden ’s nachts wel wat tegenwind, waardoor we vertraagden. Maar dat was sowieso een plan in ons scenario, dus we liepen geen vertraging op”, vertelt Sean Golding, de hoofdpiloot.

In totaal vlogen er ongeveer 49 mensen mee op de vlucht. Daarvan was de helft personeel van de luchtvaartmaatschappij Qantas en de andere helft waren testpersonen.

De missie was voor de deels een commerciële stunt, want het is de eerste luchtvaartmaatschappij die dat mogelijk maakt. Voor het andere deel, was dit een test. Want de personen aan boord van het vliegtuig werden gedurende de hele vlucht gemonitord.

Passagiers aan boord van het vliegtuig moesten op bepaalde tijdstippen bewegen om een jetlag te voorkomen. Daarnaast probeerde de maatschappij de kans op een jetlag te verminderen door met de lichten in de cabine te spelen en het voedsel aan te passen.

Toch is de vlucht van Qantas niet de grootste afstand met een vliegtuig. In 1989 vloog een Boeing 747 al van Londen naar Sydney, wat net iets verder is.

Slecht voor het milieu

De luchtvaartmaatschappij kan wel op kritiek rekenen. Want ultra-langeafstandsluchtvaart is veel slechter voor het milieu omdat die vluchten een grote hoeveelheid kerosine verbranden om brandstof te vervoeren voor later in de vlucht.

De volgende maanden staan er nog twee testvluchten gepland. Het project krijgt de naam Project Sunrise, omdat Qantas de zonsopgang wil nabootsen tijdens de vlucht.

Meer
Lees meer...