Qatar, IS, voetbal en KAS Eupen: een paar dingen die je moet weten over ’s werelds grootste financier van terrorisme

Feit: Qatar is ’s werelds grootste financier van jihadistisch terrorisme. Het gebruikt onder meer z’n Aspire voetbalprogramma, dat de Belgische tweedeklasser KAS Eupen opkocht, om jonge voetballertjes met een droom bloot te stellen aan indoctrinatie door haatpredikers. Die staan dan weer bekend als leermeesters van strijders van onder meer IS. 

Raar, ogenschijnlijk nieuwtje-in-de-marge vanochtend: Qatar roept z’n ambassadeur terug uit Egypte nadat dat land bombardementen uitvoerde op stellingen van IS in Libië als vergelding voor het gruwelijk vermoorden van 21 christenen vorige week.

Qatar is een bondgenoot en lid van de coalitie tegen Islamitische Staat, niet? We gaan er zelfs het WK voetbal organiseren! Het staat op de truitjes van FC Barcelona en is eigenaar van PSG!

Qatar is één van de rijkste landen ter wereld. Het is de thuis van de Amerikaanse militaire vloot in het Midden-Oosten. Het is ook, zal je in intelmiddens te horen krijgen,  “the world’s largest funder of terror”. Het financiert openlijk Hamas bijvoorbeeld, steunt het Moslimbroederschap in Egypte.

Een vervelend rapport

En in West Bay, een van de sjiekste wijken van Doha, waar ook veel expats wonen, zie je auto’s rondrijden met stickers met het logo van Islamitische Staat. Tot IS het echt bont begon te maken en Westerse gijzelaars bijvoorbeeld begon te onthoofden, werd het ook openlijk gesteund door rijke inwoners van Qatar, die financieel de opstart van de terreurbeweging mogelijk maakten.

Ze doen dat nog steeds, bleek uit een rapport van de Egyptische inlichtingendienst, die in ruil voor een geschenk van de Amerikanen van een tiental gevechtshelikopters in december de Amerikanen een dossier bezorgden met details van recente transacties, waar heel gedetailleerd in te lezen staat dat het geld moest dienen voor een “planned ISIS counter-attack against Western allies in Iraq and Syria”. Volgens de documenten bezorgde Qatar IS ook “new weapons, including anti-aircraft missiles, for use in a surge against Western-allied forces in the coming weeks”.

Twee walletjes

Qatar ontkende, deed het allemaal af als zever in pakskes, net zoals het dat deed toen de Britten afgelopen zomer ontdekten dat geld, bedoeld voor de constructie van de infrastructuur van het WK voetbal in 2022, weggesluisd was naar Islamitische Staat. Ook het feit dat er tienduizenden slaven uit landen zoals Birma, Bangladesh, Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka en de Filipijnen mishandeld worden op die bouwwerven wordt door Qatar weggewuifd. Ze worden amper betaald, werken in bijzonder gevaarlijk omstandigheden en slapen in smerige slaapzalen en hun paspoort is dikwijls geconfiskeerd zodat ze vast zitten. Maar dat is een ander verhaal.

Qatar eet constant van twee walletjes, omdat het er van overtuigd is dat de fundamentalistische islam een toekomst heeft, en ook in dat mandje z’n eieren wil leggen. (“Qatar was backing Islamists during Arab Spring revolts. It is also being careful to preserve influence with Islamist forces it believes are the long-term future” horen we van een diplomaat)

De emir spreekt

Niet lang geleden verwoordde de emir van Qatar, de 34-jarige Tamim bin Hamad al-Thani, het nog zo in een interview met CNN’s Christiane Amanpour: “I’m not in a camp against another camp. … I have my own way of thinking.” Qatar ziet extreem islamisme niet noodzakelijk als een gevaar liet diezelfde emir optekenen onlangs. Het ziet ze zelfs niet als extreem: “To consider them extremist, I think, this is a big mistake and it’s a danger”, zijn de exacte woorden van de man die aan het hoofd staat van het land en zijn opleiding genoot aan de beste en duurste Britse scholen.

Wie leerde IS mensen verbranden? Wel …

Een heel mooi voorbeeld? Wel, dat verbranden van gevangenen en tegenstanders waar IS zo tuk op is sinds een paar weken… Moest je je afvragen waar dat idee van kwam, wel, van een populaire website van Qatar’s Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, de deze. Op 7 februari 2006 publiceerde die Fatwa nummer 71480, getiteld “De verbranding van Ias bin Abdul Yalil door Abu Bakr”.

De fatwa, eigenlijk een soort decreet, houdt in dat het verbranden van mensen als een vorm van straf in bepaalde gevallen gerechtvaardigd is. Islamitische Staat nam letterlijk – inclusief de vermelding van bronnen, hadiths, tafsirs en de logica – over in de fatwa die het zelf publiceerde om de verbranding van de Jordaanse piloot te rechtvaardigen. Even later verdween Fatwa nummer 71480 mysterieus van de website. 

Nonkel Abdul en zijn vrienden van al-Qaida

Qatar is overigens niet aan z’n proefstuk toe. Verschillende leden van de koninklijke familie speelden een actieve rol in 9/11. De Amerikanen hebben bijvoorbeeld bewijs dat de schatrijke “nonkel” Abdul Karim al-Thani een miljoen dollar stortte op een bankrekening van al-Qaida die gelinkt kan worden aan de aanslagen in New York. Na de aanslagen was Abu Musab al-Zarqawi, de Jordaanse handlanger van Osama Bin Laden en de leider van Al Qaida in Irak, minstens twee keer bij hem thuis te gast. Hij regelde ook paspoorten voor al-Qaida-leden zodat die staatsburger van Qatar werden. 

Een ander lid van de koninklijke familie, Shaykh Abdullah bin Khalid al-Thani, die van 1993 tot 2013 verschillende ministerposten bekleedde, gaf verschillende keren onderdak aan aan Osama bin Laden toen die op de vlucht was en aan Khalid Shaikh Mohammed, algemeen aangenomen het echte brein achter de aanslagen van 9/11, gaf hij onderdak toen die op de vlucht moest.

Over naar het voetbal

En dan is er voetbal. Qatar heeft de jongste jaren kosten nog moeite gespaard om een player te worden. Onder meer door shirt sponsor van FC Barcelona te worden. In 2010 sloot het een deal met misschien wel de meest prestigieuze club ter wereld van 170 miljoen euro. Sinds 2012 is het eigenaar van Paris Saint Germain. En het gaat het WK voetbal organiseren in 2022, ondanks alle problemen die daarmee gepaard gaan. 

Eén van de dingen die Qatar deed om dat WK binnen te halen, was het oprichten van het Aspire Football Dreams-programma. Dat heeft ondertussen vier miljoen jonge voetballers “gescreend” in voornamelijk Afrikaanse landen. De beste mogen naar Doha komen voor een opleiding. Ze krijgen room & board, een maandelijkse toelage en hun ouders krijgen een bonus van 5.000 dollar. Aspire marketeert zichzelf als een liefdadigheidsinstelling, die kinderen met talent een kans geeft zich te ontpoppen.

Free education – de weg naar echte verlichting via de islam

Los van het feit dat de voetbalacademie voornamelijk actief is in vijf landen die essentieel waren om de FIFA-stem voor het organiseren van het WK binnen te halen (“Every country where projects are conducted should vote for Qatar. Five votes could be directly rendered favorable via an influence from Football Dreams” staat er in intern verslag), is wat intrigerend is de belofte van “free education” voor de spelertjes die geselecteerd worden om naar Doha te komen voor de opleiding.

Daarvoor is de Aspire Academy opgericht. Dit is wat die nastreeft: “It is our foremost priority to offer education that equips our student-athletes with the skills and knowledge to define and pursue their own goals and to fulfil their social obligation as citizens and complete sports champions. Aspire Academy’s education model transcends the usual pathways and leads our student-athletes to attain true enlightenment. Future leaders, after all, require a forward thinking and visionary approach. We aim to bring joy and passion to learning with a full education across the key areas including Arabic, math, science, English and Islamic studies as a core component of our curriculum.”

Interessante leraren

We zijn eens gaan kijken wie lesgeeft in dat onderdeel “Islamic studies”, dat overigens “de supervisie geniet” van Qatars premier en minister van Binnenlandse Zaken, Sheikh Abdullah bin Nasir Al Thani. Mohammad al-Arefe bijvoorbeeld. Mag Engeland niet meer binnen wegens te radicaal en het aanzetten van minstens drie jonge moslims om te gaan vechten in Syrië met IS: Aseel Muthana, Nasser Muthana en Reyaad Khan. Al-Arefe verkoopt in Doha schilderijen die gedagtekend zijn door Hamasleider Khaled Meshaal om maar iets te zeggen. 

Een andere verlichte geest waar de jonge voetballertjes aan blootgesteld worden is Nabil al-Awadhy, een notoir fundraiser voor jihadisten in Syrië en de auteur van The Plot: Milestones in Zionist and World Subversion of the Palestinian People, een boek dat stelt dat het de Israëli’s en de Amerikanen zelf waren die 9/11 pleegden. Ook een leuke leraar moet Wagdy Ghoneim zijn. Mag ook Europa niet meer binnen en moest in 2004 al vluchten uit de VS waar ze op het punt stonden hem vast te zetten “based upon Department of Homeland Security concerns that his past speeches and participation in fundraising activities could be supportive of terrorist organizations”.

Vandaag in de les: de kunst van het sterven voor Allah

Wat zo’n mannen allemaal prediken in de klas? Wel, hier is iets wat de Wagdy nog niet zo lang geleden schreef over wat hij “De kunst van het sterven” noemt: “I will die anyway, so I should be creative to make sure my death is for the sake of Allah. We should think how to die for the sake of Allah, rather than be run over by a car on the highway. That’s why our enemies are terrified of us. We are a Jihad fighting nation, and we should guide all the people to this path.

Aspire kocht in 2012 KAS Eupen, een tweedeklasser, met de bedoeling om talentvolle spelers uit de Aspire Academy daar te stallen. Wat de facto ook volop aan het gebeuren is. Hopelijk zat hun hoofd op de academie in Doha (of de andere die ondertussen actief is in Senegal) vooral bij het voetbal.

Meer
Lees meer...