Qatarese overheid onder vuur door video’s van fake fans die WK promoten

Het WK voetbal in Qatar begint eind deze week. Maar toch blijft de grote WK-gekte liggen. Dat komt natuurlijk door de omstandigheden waarin dit toernooi werd georganiseerd en de toestanden waarin de verschillende accommodaties werden gebouwd. Toch probeert Qatar er nog steeds een groot voetbalfeest van te maken. En daarvoor hebben ze alles over. Ook geld om inwoners en werkmannen in te zetten als fans van verschillende landen.

Dat het komende WK in Qatar er eentje is waar veel meningen over zijn, is geen nieuws meer. Om die reden moet de Qatarese overheid dus zijn best doen om het toernooi toch in een goed daglicht te plaatsen. En dat doet het nu door verschillende video’s te delen van zogezegde fans van landen die deelnemen. Maar die video’s liggen onder vuur, want de overheid zou mensen betalen om zich voor te doen als fans van een land, zonder dat ze dat daadwerkelijk ook zijn.

Qatar 2022

In tegenstelling tot vorige wereldkampioenschappen blijft de WK-gekte voor de komende editie in Qatar op een laag pitje staan. Dat komt grotendeels door de vele schandalen die rond het toernooi hangen, maar ook door de timing in het midden van het reguliere voetbalseizoen.

Toch zullen er in Qatar zelf tijdens het WK wel genoeg fans aanwezig zijn. Voor de zomer werd bekendgemaakt dat er al 1,8 miljoen tickets verkocht waren. En die fans zullen dus in de loop van deze week aankomen in Qatar.

Viraal op TikTok

Maar volgens het officiële TikTok-account @qatarliving is een groot deel van die fans al een tijdje aanwezig in Qatar. Het account deelt al enkele dagen verschillende video’s van fans van verschillende landen. Maar daarop komt al meteen heel wat commentaar. Verschillende reacties noemen de video’s “fake” en beschuldigen de Qatarese overheid ervan mensen betaald te hebben om die video’s te maken.

Zo is er een video waarin Braziliaanse fans staan te zingen in een Qatarees metrostation en dragen meerdere mensen een shirt met opschrift ‘Brazil Fans Qatar’. Dat opschrift was later ook terug te vinden in andere video’s, maar daarbij was enkel de naam van het land veranderd. Dat was volgens velen genoeg bewijs om te zien dat het allemaal fake was.

Bekijk hier enkele video’s met de ‘fake’ fans:

@qatarliving

Fans of Portuguese national team 🇵🇹

♬ original sound – qatarliving
@qatarliving

England 😍

♬ original sound – qatarliving
@qatarliving Brazilian fans in their team national colors gathered up in Lusail metro station today 🤩🇧🇷 15 days to go for the Qatar World Cup and these enthusiastic fan sightings will be a daily thing 🥁🥁 #qatar #qatarliving #doha #lusail #qatarbrazil ♬ original sound – qatarliving
@qatarliving

♬ original sound – qatarliving
Meer
Lees meer...