Qatar overweegt om op het WK van 2022 al met 48 landen te spelen

Qatar overweegt om op het WK van 2022 al met 48 landen te spelen

In 2026 zal het WK met 48 landen worden gespeeld, 16 meer dan op het huidige WK. Maar misschien komt het nieuwe format er al in 2022. Organisator Qatar zegt een uitbreiding te overwegen.

FIFA-baas Gianni Infantino wou al langer dat Qatar de uitbreiding naar 48 ploegen zou overnemen, maar dat zette bij de oliestaat heel wat extra druk. Is het wel mogelijk om in z’n eentje zoveel wedstrijden te organiseren en zoveel landen te ontvangen? Het gastland voelde zo de druk om het WK met één of meer buurlanden te delen. Vorige maand maakte FIFA bekend dat de uitbreiding er alleen zal komen als Qatar daar zelf klaar voor is.

Format

Nu stelt Qatar zelf dat het mogelijk is. Ze willen alle wedstrijden dan wel in de acht voorziene stadions laten spelen. “Het is haalbaar, maar we moeten zien hoe we het gaan doen”, zegt Nasser Al Khater, assistent secretaris-generaal Tournament Affairs. “Maar als we denken dat het niet in ons voordeel of dat van het voetbal is, dan doen we het niet.”

Hoe zal dat WK dan precies verlopen? De meest logische optie zou een play-off zijn, waarbij 32 landen het tegen elkaar opnemen. De winnaars komen dan bij 16 automatisch geplaatste landen, die dan in een klassieke groepsfase zoals op dit WK verder spelen. Dat betekent dat voor de verliezende teams het WK al na één wedstrijd voorbij zal zijn. FIFA is overigens geen fan van dat format en zou de 48 landen liever in 16 groepen van drie zien spelen.

Winters WK

Een groot probleem voor Qatar is het feit dat het WK langer zal duren als er meer landen deelnemen. En dat was al een obstakel, aangezien het toernooi door de hete zomermaanden uitzonderlijk in november en december zal worden gehouden. De Europese voetbalcompetities zien het niet zitten om nog eens een extra weekend van hun kalender te verliezen.

De beslissing zal er hoe dan ook snel moeten komen. De kwalificatiewedstrijden starten voor sommige landen begin volgend jaar al. Dat programma is afhankelijk van hoeveel deelnemers elk werelddeel mag afvaardigen. De emir van Qatar zakt volgend weekend naar Moskou af voor de finale van het WK. Dan zouden er belangrijke gesprekken kunnen worden gevoerd.

Gesponsorde artikelen