Queen Elisabeth vergeet twee keer op één dag dat ze gefilmd wordt, en wat blijkt? Ze heeft een mening

Queen Elisabeth vergeet twee keer op één dag dat ze gefilmd wordt, en wat blijkt? Ze heeft een mening

Hoewel de Britse Queen zich normaal politiek afzijdig houdt, is ze gisteren twee keer betrapt op uitspraken die volgens ons het zonlicht niet hadden mogen zien. Op de opening van de internationale anticorruptietop keuvelde ze met de Britse premier David Cameron over Afghanistan en Nigeria, die hij ‘fenomenaal corrupt’ noemde. Waarop zij duidelijk niet doorhad dat ze gefilmd werd, en hem antwoordde. Later had ze het over de “onbeleefde Chinezen”die dit jaar op bezoek waren. 

De Britse royals moeien zich normaal niet met het politieke reilen en zeilen. Dat zou hun functie als verzoener en symbool van het land kunnen aantasten. Het gebeurt dus bijna nooit dat de Queen kritisch overkomt. Dat ze het op één dag twee keer doet is al helemaal te gek. Maar de Queen en premier David Cameron waren gisteren tijdens de openingsreceptie van de jaarlijkse anticorruptietop zo op hun gemak dat ze de camera’s en microfoons blijkbaar spontaan vergaten.

Toen Cameron liet vallen dat Afghanistan en Nigeria – allebei aanwezig op de top – “fenomenaal corrupt zijn” – ook wel een straffe uitspraak by the way – probeerde de aartsbisschop van Canterbury te nuanceren. “Deze leiders zijn toch niet meer corrupt,” zei hij. “Ze proberen wel!”, onderbrak de Queen meteen. Ongehoord, dat. Bekijk het filmpje hieronder:

Het is niet duidelijk of Cameron wist dat hij gefilmd werd, maar de Nigeriaanse en Afghaanse presidenten hebben wel al gereageerd tegen persbureau Reuters. Zij noemen Camerons visie verouderd, hoewel de Afghaanse president toegaf dat het probleem in Afghanistan nog steeds erg groot is.

Royale flater (deel 2)

Maar daar bleef het niet bij. Op een tuinfeest die namiddag in Buckingham Palace ontmoette de Queen het hoofd van de beveiliging die eerder dit jaar verantwoordelijk was voor het Chinese staatsbezoek. De vrouw liet aan de Queen weten dat het “erg moeilijke dagen waren geweest,” en de Queen antwoordde meteen dat “de Chinezen erg onbeleefd waren tegen de ambassadeur [van het VK, red.]”. En opnieuw werd die uitspraak vastgelegd op beeld. De video:

Heeft de Queen politieke ambities of was ze gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt?

Gesponsorde artikelen