Raar: Thomas Cook en Brussels Airlines schrappen vluchten naar Sharm-El-Seikh na “veiligheidsanalyse”, bij TUI weten ze van niks

Raar: Thomas Cook en Brussels Airlines schrappen vluchten naar Sharm-El-Seikh na “veiligheidsanalyse”, bij TUI weten ze van niks

Alle vluchten naar de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh die het zou uitvoeren voor Thomas Cook zijn door Brussels Airlines geschrapt tot 26 oktober. De maatschappij doet dat na een veiligheidsanalyse, maar “wil er verder geen details over kwijt”. TUI, de grootste reisorganisator in België, blijft wel vakanties naar Sharm-El-Sheikh organiseren. 

Bij TUI lieten ze aan de VRT horen “met verstomming” de beslissing van Brussels Airlines te moeten vaststellen. TUI, de grootste reisorganisator in België, blijft wel vakanties naar Sharm-El-Sheikh organiseren. “We volgen de situatie op de voet”, zegt woordvoerder Piet Demeyere. “Zowel met de lokale autoriteiten als met de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Wij hebben geen enkele aanwijzing gekregen dat er een veranderd veiligheidsrisico zou zijn. Onze vluchten gaan dus ook gewoon door.”

De geschrapte vluchten werden uitgevoerd voor Thomas Cook, ruim duizend reizigers hun vakantie wordt bijgevolg geannuleerd. “We gaan al onze reizigers contacteren. Ze kunnen kosteloos omboeken naar een andere bestemming of hun geld terugkrijgen”, zeggen ze bij Thomas Cook. Het zou gaan om een duizendtal gedupeerden.

Hurghada & co: geen probleem

De eerste vlucht voor dit zomerseizoen naar Sharm-El-Sheikh zou normaal gezien op 29 juni vertrekken, Brussels Airlines zou op de Egyptische stad vliegen tot het einde van het zomerseisoen op 26 oktober. Maar al die vluchten worden geschrapt na een “veiligheidsanalyse”, Brussels Airlines wil er verder geen informatie over geven.

Andere vluchten naar Egypte, naar Hurghada en Marsa Alam blijven wel in het schema staan.

Troubleregio

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies niet aangepast. Er geldt een terreurdreiging in de Sinaï regio, en het reisdadvies is dan ook negatief. Behalve naar de “hotelregio rond Sharm-El-Sheikh”.

In 2015 stortte een Russisch vliegtuig dat vanuit Sharm-el-Sheikh was opgestegen neer door een bomaanslag. Thomas Cook Nederland laat weten dat de reisorganisatie sindsdien niet meer op de badplaats vliegt.

Sharm-el-Sheikh ligt nabij de Sinaï-woestijn, waar het al jaren onrustig is. Eind vorig jaar vielen er meer dan 200 doden bij een aanslag op een moskee. Terreurbeweging IS vestigde zich in 2014 in de regio en al-Qaida is er al langer actief. Het Egyptische leger strijdt al tijden in de Sinaï-woestijn met de groeperingen.

Gesponsorde artikelen