Echte Rachel Williams sleurt Netflix voor de rechter voor “onjuiste representatie in ‘Inventing Anna'”

Rachel Williams, een van de frenemies van Anna Delvey, heeft een klacht ingediend tegen Netflix. Zij meent dat ze fout werd afgebeeld in de Netflixreeks Inventing Anna. “Ik werd neergezet als een freeloader, terwijl ik vaak de rekening deelde.”

Netflix wordt aangeklaagd door Rachel Williams. Zij werkte als fotoredactrice van Vanity Fair en was een vriendin van Anna Delvey. Ze komt ook voor in de serie Inventing Anna van Shonda Rhimes, waarbij ze volgens haarzelf niet op een juiste manier in beeld wordt gebracht. Daarom klaagt ze nu Netflix aan voor smaad.

Inventing Anna

Inventing Anna verscheen begin dit jaar op Netflix. De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van Anna Sorokin aka Anna Delvey. Al moeten we waargebeurd met een korreltje zout nemen, want zoals de reeks ons aan het begin van elke aflevering meedeelde: “Dit verhaal is volledig waar. Behalve de delen die volledig verzonnen zijn.”

In de reeks kregen we te zien hoe Anna Sorokin zich onder de schuilnaam Anna Delvey een weg naar de top loog. Door te liegen raakte ze binnen op de meest exclusieve feestjes en kon ze een luxeleventje leiden zonder zelf ook maar een cent te moeten betalen. In de reeks kregen we ook enkele andere personages te zien die net zoals Anna Delvey gebaseerd zijn op bestaande mensen.

Rachel Williams

Een van die bestaande personages is Rachel Williams (gespeeld door Katie Lowes). Zij is in de reeks te zien als de ietwat naïeve vriendin van Anna Delvey die bij hun reis in Marokko uiteindelijk 62.000 dollar (tegenwoordig ook 62.000 euro) voorschiet. Anna Delvey beloofde dat bedrag meteen terug te storten maar dat kwam er nooit van, waardoor de vriendschap stukliep. Dat is het verhaal dat we te zien kregen in Inventing Anna, maar volgens de echte Rachel Williams ging het anders. In de aanklacht staat zo dat het geld niet de oorzaak was van de breuk tussen de vriendinnen. “Het was omdat ze door begon te krijgen dat Anna Sorokin een oplichter was.”

Daarnaast is Williams ook niet akkoord met de rest van de manier waarop ze wordt voorgesteld in de reeks. “Netflix maakte de bewuste keuze voor de sensatie van de reeks om William af te spiegelen als een hebzuchtige, snobistische, ontrouwe, oneerlijke, laffe, manipulatieve en opportunistische persoon.” Het deed dat door Williams te tonen op feestjes en reisjes met Sorokin, waarvoor ze nooit zelf betaalde. Maar volgens Williams zelf werd de rekening vaak gedeeld of betaalde zij ook soms een rondje op café.

Fictief?

In het verleden vertelde Shonda Rhimes, de maker van de reeks al dat de personages inderdaad uitvergroot werden. “Er zijn dingen die we verzonnen hebben omdat het nodig was om het verhaal over te brengen.” Ook Katie Lowes, de actrice die Rachel Williams speelde in Inventing Anna, liet al weten dat ze een personage speelde en niet de echte Williams. “Ze is een people pleaser. Ze is jong, naïef en leefde een geprivilegieerd leven. Ik denk niet dat het noodzakelijk toont wie Rachel Williams echt is. Het is een personage dat Shonda Rhimes schreef en nodig had voor de reeks.”

Maar volgens Alexander Rufus-Isaacs, de advocaat van Williams, is het niet duidelijk genoeg dat het personage fictief is. “We starten deze rechtszaak omdat Netflix Rachels echte naam en gegevens gebruikte. Het stelde haar voor als een vreselijk persoon, wat ze niet is. Dit had vermeden kunnen worden door een fictieve naam en andere gegevens te gebruiken. Waarom deden ze dat niet voor haar, terwijl ze dat wel voor andere personages deden?” Rachel Williams is inderdaad het enige personage in de reeks, naast Anna Delvey, waarvan Netflix de volledige naam gebruikte. Daarnaast waren ook zaken als de buurt waar ze opgroeide, de universiteit waar ze studeerde en het magazine waarvoor ze werkte die van Williams.

Enkele maanden geleden haalde Rachel Williams al eens uit naar Netflix omdat de reeks volgens haar “een sociopathische, narcistische en veroordeelde crimineel verheerlijkt”.

Bekijk hier nog eens de trailer voor Inventing Anna:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...