Racisme van Russische voetbalsupporters in oefenmatch, wat gaat dat op het WK geven?

Racisme van Russische voetbalsupporters in oefenmatch, wat gaat dat op het WK geven?

Het is al langer geweten dat Russische supporters geen watjes zijn. FIFA onderzoekt momenteel een geval van racisme tijdens de vriendschappelijke match tussen Frankrijk en Rusland. En dat terwijl Rusland beloofde het hooliganisme aan banden te leggen … Wat zal dat op het WK geven?

Dinsdag speelde de Franse nationale ploeg een vriendschappelijke match tegen Rusland in de aanloop naar het WK. Tijdens de wedstrijd werden apengeluiden gescandeerd. Dat gebeurde onder andere wanneer de Franse speler met Malinese roots N’Golo Kanté naar de zijlijn ging voor een inworp. FIFA onderzoekt momenteel de zaak. Dat meldt de Engelstalige krant The Guardian.

Onderzoek

“FIFA verzamelt de verschillende wedstrijdverslagen en al het mogelijke bewijsmateriaal met betrekking tot het discriminerende incident dat in de media wordt gerapporteerd”, zegt de organisatie in een persbericht.

Racistische supporters

Russische supporters staan bekend om hun racistische uitlatingen. UEFA nam vorige week nog maatregelen tegen Zenit Sint-Petersburg na een aantal discriminerende liedjes tijdens de match tegen RB Leipzig.

Vorig jaar kwam de club ook al onder vuur. Toen sloot de UEFA het stadion van de ploeg gedeeltelijk af nadat supporters een banner hadden getoond van de voormalige Bosnisch-Servische militaire leider Ratko Mladic, een veroordeelde oorlogsmisdadiger, tijdens een wedstrijd tegen de Macedonische ploeg Vardar Skopje.

Dat belooft voor het WK

Het incident tijdens de wedstrijd Frankrijk-Rusland is wel heel opmerkelijk. Rusland had namelijk in het licht van het WK beloofd om actie te ondernemen tegen het aanhoudende racisme. Deze maatregelen hebben duidelijk niet veel effect …

De Franse minister van Sport Laura Flessel-Colovic heeft op Twitter ondertussen al haar ongenoegen geuit: “Er is geen plaats voor racisme op het voetbalveld. We moeten zowel op Europees als internationaal niveau samenwerken om dit onaanvaardbaar gedrag te stoppen.”

Gesponsorde artikelen