Radiozenders met dichtgeknepen billen: ze weigeren Ringlandlied te draaien, want “politiek te gevoelig”

“Politiek te gevoelig”. Dat is de uitleg die zowel de VRT-radiozenders als Q-Music geven over de Ringland-song, die ze weigeren te draaien. Beetje vreemd, want de lijst ‘politieke’ nummers is zo lang als de zee diep is. Maar blijkbaar kan het wel als het ver van ons bed is, zoals pakweg rassenspanning in de VS, maar niet als het over de Antwerpse ring gaat. 

Een héél zomers nummer, dat “Laat de mensen dansen”. Opgenomen door de Ringlandband, dat zijn Styrofoam, Merdan Taplak, Bart Peeters, Pieter Embrechts, Marcel Vanthilt, Slongs Dievanongs en Halve Neuro. Een zoveelste bewijs dat de actievoerders van Ringland erg goed georganiseerd zijn, en dat ze daarbij bijzonder creatief uit de hoek komen.

Alleen, op de radiozenders van de grote mediagroepen zal je het nummer niet horen. Zowel de VRT als Q-music hebben beslist het nummer niet te draaien. Want de boodschap, “overkap de Antwerpse ring”, ligt blijkbaar dus té gevoelig.

“Elk nummer dat een politiek standpunt inneemt, moet onder de loep genomen worden”

“Deze week vergaderen we opnieuw over onze playlist en nemen we een beslissing”, zegt Gerrit Keremans, muziekcoördinator bij de VRT aan De Standaard. “Elk nummer dat een politiek standpunt inneemt, moet onder de loep genomen worden.” En bij de commerciële zender Q-music dezelfde reactie. “Met dit soort nummers moeten we opletten”, zegt Tom Klerkx, programmadirecteur bij Q-Music. ‘We zijn politiek neutraal en moeten dus nog bespreken of we het al dan niet zullen spelen.”

Bij de artiesten is er ongeloof. Want je kan wel een nummer opnemen, en een videoclip draaien, maar als de grote Vlaamse radiozenders je niet draaien, raakt het niet tot bij het grote publiek. “Wij komen uit politiek heel verschillende hoeken’, reageert Bart Peeters in De Standaard. “Het is dus geen kwestie van wij tegen zij. Burgemeester Bart de Wever is zelfs bereid met een gedeeltelijke overkapping te beginnen.”

De Wever (N-VA) kondigde inderdaad dit weekend aan dat z’n stad zich achter een gedeeltelijke overkapping schaart. Op 14 plekken zou de Antwerpse ring dan in tunnels verdwijnen. Dat wil het Antwerpse stadsbestuur dus verdedigen. Bij Ringland willen ze daar totaal niet van weten: ze willen een volledige overkapping. Want anders is het een halve oplossing, waarbij slechte luchtkwaliteit en geluidsoverlast niet genoeg worden aangepakt.

Politiek kreeg het al een gevolg. Wouter Van Besien, kopman van Groen in Antwerpen en uiteraard een felle voorstander van Ringland, tweette erover naar Minister van Media Sven Gatz (Open Vld). Hij noemde het “censuur”. Gatz antwoordde dat “de VRT autonoom beslist”.

Meer
Lees meer...