Radja Nainggolan valt opnieuw naast de selectie “om voetbalredenen”. Wie gelooft Martinez nog?

Radja Nainggolan valt opnieuw naast de selectie “om voetbalredenen”. Wie gelooft Martinez nog?

Na het bommetje bij z’n vorige persconferentie keek heel België met argusogen naar de nieuwe selectie van bondscoach Martinez voor de interlands tegen Bosnië-Herzegovina en Cyprus. En opnieuw schokt Martinez de Belgische voetbalwereld, want hij laat Radja Nainggolan andermaal thuis. Martinez laat Nainggolan thuis “omwille van voetbalredenen” en weigert het probleem nog steeds te benoemen. Wie gelooft er onze bondscoach nog?

Er werd maar gezocht naar één naam in de selectie: die van de inmiddels bij AS Roma tot kapitein uitgeroepen Radja Nainggolan. De andere namen deden er (even) niet toe. Maar alweer durfde Martinez het aan om de excentrieke middenvelder thuis (of in Italië) te laten.

De excuses zijn inderdaad op

“Vroeg of laat zullen de excuses op zijn. Dan zal ik er weer bij zijn”, zei Nainggolan nog in een interview na zijn niet-selectie vorige maand. En inderdaad, de excuses van bondscoach Martinez zijn zo goed als op. Want als er, zoals verwacht, werd gevraagd naar de nieuwe opvallende afwezigheid van Nainggolan in de selectie, leek het alsof die zelfs geen moeite meer deed om uitvluchten te zoeken.

Als ware het een voorteken, gonsden de micro’s net bij de vraag over Nainggolan. “We bekijken 50, 55 spelers”, zei hij, “en daar is hij er eentje van.” De bondscoach zou de Roma-middenvelder niet geselecteerd hebben “omwille van voetbalredenen”. Hij haalt ook “de continuïteit” aan. “We zijn al zeker van het WK, maar daarom moeten we nu nog niet gaan experimenteren”, klonk het, ietwat ontwijkend.

Met gigantische oogkleppen

Er kwamen meteen ook kritische vragen van de aanwezige journalisten. “Mag Witsel wel spelen?”, vroeg er een zich af. Witsel kreeg in de interland tegen voetbaldwerg Gibraltar een rode kaart en zou dus een schorsing moeten uitzitten. “Hij is maar geschorst voor één wedstrijd”, reageerde Martinez laconiek. En er zijn er inderdaad nog twee te spelen … En zo kunnen er bij nog een aantal wel door Martinez opgeroepen spelers vragen worden gesteld.

Vincent Kompany heeft geen volledige wedstrijd meer gespeeld sinds september. Ook Fellaini ligt momenteel in de lappenmand. Om dan nog te spreken van de vele bankzitters die het wel tot in de selectie schopten en de vier keepers die Martinez er blijkbaar absoluut bij moet hebben. “We kunnen de spelers alleen maar beoordelen op het veld”, ongewild zichzelf tegensprekend.

Maar nog erger dan de niet-selectie van een publiekslieveling én een groot voetbaltalent, is het halsstarrig weigeren van Martinez om het conflict tussen de twee te benoemen. “Er is geen reden om me thuis te laten”, vond Nainggolan vorige keer al. Dat Martinez dan goochelt met een hoop ridicule uitvluchten maakt het er des te pijnlijker op. “Ik heb er een hoop over gelezen. Jullie proberen een probleem te vinden waar er geen is”, probeert Martinez met gigantische oogkleppen op de kritiek te pareren. Mocht Martinez eerlijk zijn over het probleem-Nainggolan, want dat is het wel degelijk, dan zou het voor velen al een pak aanvaardbaarder maken. Maar het blijven ontkennen, maakt het vooralsnog alleen maar erger …

Bekijk hieronder de integrale persconferentie:

Gesponsorde artikelen