Rajoy verbiedt Puigdemont om Catalonië vanuit Brussel te besturen

Rajoy verbiedt Puigdemont om Catalonië vanuit Brussel te besturen

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) heeft op een partijbijeenkomst gezegd dat hij de separatistische, Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) niet zal toelaten om Catalonië vanuit Brussel te besturen. Als Puigdemont dat toch probeert, zal Rajoy Catalonië opnieuw onder voogdij van Madrid zetten. Puigdemont verblijft momenteel in ons land in ballingschap, omdat hij riskeert opgepakt te worden als hij voet op Spaanse grond zet.

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) wil dat Carles Puigdemont (Junts per Catalunya), de herkozen Catalaanse minister-president, zijn ambt “fysiek” opneemt en dus terugreist naar Spanje. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais. Van zodra Puigdemont een voet in Spanje zet, riskeert hij gearresteerd te worden omdat hij een onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd heeft dat in de ogen van Madrid illegaal is. Sindsdien verblijft hij in België om een gevangenisstraf te vermijden, negen van zijn regionale ministers werden in Madrid de cel in gestuurd.

Volgens The Financial Times wilde Puigdemont de regio “vanuit het buitenland besturen, mogelijkerwijs met video conferencing”.

Rajoy gaf fouten toe

Als Puigdemont niet naar Spanje komt, blijft artikel 155 van de grondwet gelden, omdat er volgens Rajoy en Madrid geen rechtmatige minister-president zal zijn. Dat grondwetsartikel geeft Madrid de bevoegdheid om het bestuur van Catalonië over te nemen. Al sinds 27 oktober is dat het geval.

Rajoy gaf ook toe dat zijn partij fouten heeft gemaakt in de aanpak van de Catalaanse crisis. Toch heeft de Spaanse regering volgens hem juist gehandeld. Nochtans heeft de Guardia Civil, de Spaanse militaire politie, tijdens het (illegale) onafhankelijkheidsreferendum geweld gebruikt tegen vreedzame Catalanen die wilden gaan stemmen.

Illegale financiering

Vandaag heeft een rechtbank in Barcelona ook besloten dat de partij van Puigdemont lange tijd illegaal gefinancierd werd. Volgens de rechter heeft de partij minstens 6,6 miljoen euro ontvangen van de Spaanse groep BTP en Ferrovial “in ruil voor de gegarandeerde toewijzing van een zekere hoeveelheid openbare werken”. Het schandaal kwam in 2009 uit.

Gesponsorde artikelen