Raketten die VS raken nu “onvermijdelijk”, zegt Noord-Korea na nieuwe provocatie van Trump

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea worden nog maar eens verder opgedreven. Nadat president Donald Trump Amerikaanse bommenwerpers en jachtvliegtuigen langs de oostkust van Noord-Korea had laten vliegen, liet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken weten dat het nu “onvermijdelijk” was geworden dat Noord-Koreaanse “raketten het Amerikaanse vasteland zouden raken”.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong Ho, sprak gisteren de Verenigde Naties toe en stelde daar dat het nu “des te meer onvermijdelijk was geworden dat Noord-Koreaanse raketten het hele Amerikaanse vasteland zouden raken”. Hij zei ook dat de economische sancties die hen opgelegd waren door de VN hen niet zullen afschrikken om hun nucleaire kracht verder uit te bouwen.

Trump beantwoordde die uitspraken al snel, op zijn eigen manier, op Twitter: “Ik heb net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea horen spreken voor de VN. Als hij hetzelfde zegt als ‘Little Rocket Man‘, zullen ze er niet lang meer zijn!”

Die nieuwe dreiging kwam er nadat Amerikaans president Donald Trump B-1B bommenwerpers, vergezeld van jachtvliegtuigen, langs de oostkust van Noord-Korea had laten vliegen. Het was van de jaren 90 geleden dat Amerikaanse gevechtsvliegen zo ver ten noorden van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea hadden gevlogen.

“Deze missie is een demonstratie van het Amerikaanse doorzettingsvermogen en een duidelijke boodschap dat de president meerdere militaire opties heeft om de dreiging te verslaan”, verklaarde de woordvoerder van het Pentagon. “We zijn bereid ons volledige arsenaal aan militaire mogelijkheden te gebruiken om de Verenigde Staten en onze bondgenoten te beschermen.”

“Raketman” vs. “mentaal gestoorde, oude gek”

De provocatie volgde op een hoop sterke taal van de twee leiders afgelopen week. Amerikaans president Donald Trump had Kim Jong-un nog “raketman” genoemd. Waarop de Noord-Koreaanse leider Trump dan weer uitmaakte voor “mentaal gestoorde, oude gek“.

Meer
Lees meer...