Rapper ZwartWerk veroordeeld tot 5 jaar cel na verkrachting

Rapper ZwartWerk veroordeeld tot 5 jaar cel na verkrachting

Een van de rappers van ZwartWerk is in Andorra veroordeeld tot vijf jaar cel. Dit naar aanleiding van de verkrachting van een meisje na een optreden in een skioord. Deze veroordeling wakkert de discussie rond het vrouwonvriendelijke gedrag van rappers opnieuw aan. 

Een rapper van het Mechelse collectief ZwartWerk is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Dit nadat een meisje klacht indiende wegens verkrachting. De rapper zou haar verkracht hebben terwijl ze aan het slapen was. Dit werd bevestigd door beelden van de feiten, die gemaakt werden door een ander lid van de groep.

Verkrachting

De feiten dateren van februari vorig jaar. ZwartWerk was toen aanwezig in het skioord Pas de la Casa in Andorra. Ze traden er op voor een groep Vlamingen die er op skivakantie waren.

Na het optreden had een van de groepsleden seks met een van de aanwezige meisjes. Dit gebeurde met wederzijdse instemming, zo getuigt ook het meisje in kwestie. Maar nadien viel ze in slaap, waarna het de beurt was aan de tweede rapper. Hij verkrachtte haar in haar slaap, terwijl een ander groepslid het tafereel filmde.

Zwijggeld

Het meisje diende na de feiten klacht in bij de lokale politie in Andorra, die de verdachte meteen in voorhechtenis plaatste. Volgens het slachtoffer heeft de manager van ZwartWerk haar nog geld aangeboden om de klacht in te trekken.

De rapper verklaarde dat de seks gebeurde met wederzijdse toestemming en dat ze tijdens het gebeuren wakker was. Het meisje ontkende dit en vertelde dat ze op dat moment aan het slapen was. De politie, die ook de videobeelden te zien kreeg, volgt haar verhaal en veroordeelt de 23-jarige rapper tot een celstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar effectief.

ZwartWerk

In 2015 was ZwartWerk een van de deelnemers aan De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Maar het was pas twee jaar later dat ze bekend raakten bij het grote publiek.

Toen brachten ze in samenwerking met Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel en sportcommentator Frank Raes het onofficiële EK-lied Dance With The Devils uit.

Seksisme bij rappers

Dit is het zoveelste en meest extreme voorval van vrouwonvriendelijk gedrag bij rappers. In het begin van het jaar kwam de Nederlandse rapper Boef onder vuur te liggen nadat hij vrouwen die hem een lift gaven afschilderde als “kechs“, wat zoveel betekent als hoer of slet.

En een paar weken terug was er veel te doen rond de rapper Damso. De Brusselse rapper zou normaliter het WK-lied voor de Rode Duivels van dit jaar verzorgen, maar werd na aanhoudende klachten door onder andere de Vrouwenraad, politici Zuhal Demir (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) en verschillende sponsors door de KBVB aan de kant geschoven.

Dat er nu ook daadwerkelijk een rapper veroordeeld is voor verkrachting wakkert het debat dus opnieuw aan. Want dat rappers niet vies zijn van vrouwonvriendelijke uitspraken wisten we ondertussen al, maar dat ze ook daadwerkelijk overgaan tot verkrachting is natuurlijk nog van een ander kaliber. Wat de feiten misschien nog wat erger maakt, is dat de rappers van ZwartWerk hebben tijdens het verhoor in Andorra ook aangegeven hebben dat het “een gangbare praktijk is voor hen om allemaal seks te hebben met dezelfde vrouw”. Of dat altijd met wederzijdse instemming gebeurde, is niet geweten.

Optredens

ZwartWerk had nog een aantal optredens gepland in de komende maanden. Maar daarvan werd nu al het eerste gecanceld.

Het festival Moen Feest in het West-Vlaamse Zwevegem heeft al beslist om ZwartWerk van de affiche te schrappen. “Wij spreken ons niet uit over wat het lid van ZwartWerk heeft gedaan in het buitenland. Wij schrappen de groep omdat we het niet kunnen rijmen met het familiale karakter van ons festival”, laat Bart Doeven, woordvoerder van het festival, daarover weten.

Facebook Damso

Gesponsorde artikelen