Left Right
scrollTop top

Rappers Lil Wayne en Kodak Black krijgen gratie van Donald Trump


Lil Wayne, Kodak Black
© Lil Wayne en Kodak Black – Bron: Isopix

De laatste uren van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zijn ingegaan. In die laatste uren heeft Trump nog aan 143 mensen gratie verleend en daarbij zijn twee heel bijzondere namen. De rappers Lil Wayne en Kodak Black krijgen namelijk gratie van de president.

De president van de Verenigde Staten kan tijdens zijn ambt gratie verlenen aan personen die volgens hem onterecht veroordeeld zijn of zullen worden. Op de laatste dag van zijn presidentschap doet Trump dat nog uitgebreid. Het Witte Huis bracht zo een lijst naar buiten met alle mensen die op de valreep nog gratie krijgen. En op die lijst staan twee bijzondere namen.

Lil Wayne en Kodak Black

Het gaat om twee rappers: Lil Wayne en Kodak Black. In de officiële mededeling legt Het Witte Huis uit waarom zij gratie krijgen van de president. Lil Wayne, die eigenlijk Dwayne Michael Carter Jr. heet, krijgt zo gratie omdat hij “betrouwbaar, goed van hart en genereus” is. Zo schenkt Lil Wayne geregeld geld aan goede doelen, zoals onderzoekcentra en de voedselbanken. Lil Wayne werd schuldig bevonden aan het “bezit van een vuurwapen en munitie door een veroordeelde misdadiger”. Daarbij gaat het om een veroordeling van meer dan tien jaar geleden. De zaak zou voorkomen op 28 januari 2021 en daarbij riskeerde Lil Wayne een celstraf tot 10 jaar.

De tweede rapper die gratie krijgt van Trump is Kodak Black (Bill K. Kapri). Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 46 maanden nadat hij een vals statement gaf op een federaal document. Op dit moment heeft hij bijna de helft van zijn straf uitgezeten. Kodak Black zette zich voor en zelfs tijdens zijn celstraf, net als Lil Wayne, in voor verschillende goede doelen, waardoor hij volgens Trump vrijlating verdient.

Joe Exotic

Iemand die ook graag gratie wilde was Tiger King Joe Exotic. De excentrieke dierentuinuitbater zit een gevangenisstraf uit voor dierenmishandeling en het plotten van de moord op zijn aartsrivale Carole Baskin.

Hij maakte meermaals duidelijk dat hij gratie had gevraagd aan Donald Trump en geloofde er ook zelf in dat hij die zou krijgen. Maar zijn naam is niet terug te vinden in de lijst van Het Witte Huis, dus zal Joe Exotic voorlopig in de cel blijven.

Steve Bannon

Trump verleende ook gratie aan zijn voormalige adviseur Steve Bannon. Hij werd beschuldigd van financiële fraude. Daarbij verzamelde hij via een crowdfunding 25 miljoen dollar om de bouw van de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico te financieren. Maar dat geld stak hij vervolgens in eigen zak.

Er was eerst onzekerheid of Trump een pardon zou gebruiken voor Bannon aangezien de twee in de afgelopen jaren uit elkaar groeiden. Daarbij heeft Bannon zich in een boek uitgesproken over de kinderen van Donald Trump. Maar de afgelopen dagen zouden Trump en Bannon opnieuw contact hebben gehad waardoor de president alsnog besliste om gratie te verlenen aan zijn voormalige adviseur.

Er werd eerst gedacht dat Trump mogelijk gratie zou proberen verlenen aan zichzelf, maar dat doet hij dus niet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.676.033
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141