Rapport over kostprijs sluiting kerncentrales lost helemaal niets op: N-VA wil ze nog altijd open houden

Rapport over kostprijs sluiting kerncentrales lost helemaal niets op: N-VA wil ze nog altijd open houden

“Ik keur nooit een Energiepact goed zonder de sluiting van de kerncentrales”, zo zegt Bart Tommelein (Open Vld). “De prijs van ze nu sluiten is nu duidelijk: 900 miljoen”, zo herhaalt de N-VA. De nieuwe rapporten over de kostprijs van de sluiting van de centrales hebben niet echt het oorlogje over kernenergie doen stoppen. Hoe moet Charles Michel (MR) hier een compromis vinden?

Het lijkt een rode draad in het parcours van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR): haar partners in de meerderheid irriteren. Want zij was het die plots, tegen de afspraken in ging onderzoeken of er nieuwe centrales bij moesten komen, zij is het die deze week ook het nieuwste rapport liet lekken en er meteen een communicatie-handleiding bijstak. Tot grote ergernis van onder meer de N-VA, maar ook Open Vld, die allebei grote belangen hebben in het dossier.

Kort samengevat wil de N-VA niet weten van een drastische sluiting: twee centrales moeten openblijven. De partij van Bart De Wever voelt zich gesteund door de grote industrie, zeker in de Antwerpse haven. Die hebben grote vragen bij de kostprijs en de bevoorradingszekerheid. Anderzijds is er Open Vld, met hun Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein als voortrekker, die nu absoluut de kerncentrales willen sluiten, via een sluitend Energiepact.

De N-VA vroeg daarop helderheid over de exacte kostprijs van zo’n sluiting. Twee rapporten tegelijk zijn nu klaar: eentje van de Gentse professor Johan Albrecht en een ander van het Planbureau. Dat levert een karrenvracht aan cijfers op, alleen geen helder antwoord.

Prijzen voor grote spelers wel fors omhoog

Marghem zelf spinde overal eerst het cijfer van 15 euro extra per jaar per gezin. Het gaat om de kostprijs van de nieuwe nodige gascentrales. Maar toen eindelijk het rapport zelf werd vrijgegeven, zette de N-VA meteen de mogelijke 900 miljoen euro per jaar extra in de markt. In dat scenario zijn de gasprijzen wel veel forser, maar het bedrag staat wel degelijk ook in het rapport.

Cijfers waar iedereen dus mee weg kan. De prijs hangt dus ongelofelijk samen met de toekomstige kost van dat gas, maar dat kan niemand voorspellen. Anderzijds moet, als er toch twee centrales open blijven, ook meegenomen worden dat groene stroom minder kans krijgt en dat zoiets ook een prijs heeft.

Zeker de prijzen voor de grote industriële spelers zijn, bij een kernuitstap, voor de N-VA de reden om het net niet te doen. Want dan is er sprake van een extra kost van 4,3 euro per megawattuur, wat een forse toename is die de concurrentiepositie van bedrijven zoals BASF zou kunnen aantasten. De Wever wil er alles aan doen om ‘zijn’ Antwerpse havenbedrijven te beschermen tegen zo’n stijgingen.

In essentie verandert het ook geen moer aan de uiteindelijke politieke discussie die de regering Michel moet hebben tussen haar coalitiepartners. Willen ze die centrales dicht of niet? N-VA voelt zich daarbij wel bijzonder doorzichtig onder druk gezet door Marghem en is niet van plan nu snel z’n bocht te nemen.

In de Kamer was premier Charles Michel (MR) dan ook huiverachtig om zich al te ver te wagen. Hij sprak van een akkoord tegen het einde van het jaar, waarmee bijzonder veel extra tijd gekocht wordt. Het dossier kan hoe dan ook niet voor de camera’s geregeld worden.

Tommelein trekt de grens: “Geen Energiepact zonder sluiting centrales”

Gisteren op Radio 1 was Bart Tommelein (Open Vld) opnieuw duidelijk: “De centrales niet sluiten betekent de basis voor groene stroomproductie ondermijnen, en ook dat heeft een kostprijs. Bovendien moet men consequent zijn: het Vlaams parlement heeft integraal, met onthouding van wat Vlaams Belangers, een resolutie goedgekeurd vorig jaar, die vroeg om de centrales te sluiten. En nu zou ik dan zo’n Vlaamse resolutie naast mij neer moeten leggen? Men kan niet om de haverklap van mening veranderen. Een Energiepact zonder de sluiting van de kerncentrales zal ik nooit goedkeuren.

Het laat allemaal weinig ruimte. De oplossing ligt nochtans voor de hand: een voorwaardelijke sluiting, die afhangt van een aantal voorwaarden die moeten vervuld zijn. Dan kan, indien daarover nog twijfel zou zijn, de nieuwe regering in 2019 definitief regelen of de centrales dicht gaan of niet. Dat is expliciet wat de N-VA wil: het dossier naar de volgende regeringsonderhandeling doorschuiven. Maar daarvan willen de liberalen niet weten. “In de Kamer is een wet gestemd om de centrales te sluiten”, klinkt daar steeds.

Maar Michel zit lastig, ook met z’n eigen partij. Zowel de Waalse regering met de MR erin als de Brusselse regering dringen aan. En Marghem wil de gascentrales laten bouwen. Dat moet de premier dus allemaal zien te verzoenen met het harde N-VA-standpunt. Zijn antwoord: tijd kopen.

epa

Gesponsorde artikelen