Rare, verontrustende cijfers over de opwarming van de oceanen

Rare, verontrustende cijfers over de opwarming van de oceanen

Het National Oceanographic Data Center (NODC) heeft z’n Global Ocean Heat Content-grafieken voor 2013 gepubliceerd en daarin is te zien hoe de opwarming van de oceanen versnelt. 

Er wordt vooral gekeken naar de temperatuur van onze atmosfeer om global warming aan te tonen, maar ook onze oceanen warmen fors op. In feite neemt het oceaanwater zelfs 90 procent op van de extra warmte die door mensen wordt uitgestoten. Een nieuw onderzoek suggereert nu dat er veel meer warmte in de oceanen verdwijnt dan gedacht. Daardoor stijgen de oppervlaktetemperaturen (voorlopig) minder hard. 

De warmte in de laag tussen het oppervlak en 2.000 meter diep wordt gemeten door 3.000 speciale boeien die zijn uitgezet over alle oceanen van de wereld. De boeien zinken af naar een diepte van 2000 meter, komen dan automatisch omhoog en meten temperatuur en saliniteit van het zeewater. Eenmaal boven zenden ze de data naar satellieten, waarna de gegevens verwerkt worden. Het is het grootste project van zeemetingen tot nu toe.

Zettajoules

We weten dat tussen 1980 en 2000 de oceaan ongeveer 50 zettajoules aan warmte absorbeerde. Van 2000 tot 2013 – toevallig ook de periode dat de opwarming op het land trager ging – was dat 150 zettajoule. 

Zettajoule zegt je misschien niet veel. Het totale energieverbruik door mensen op aarde is ongeveer een halve zettajoule per jaar. Het komt er op neer dat in 2013 de oceanen warmte opsloegen aan een tempo van 12 atoombommen zoals die van Hiroshima per seconde. Dat is dubbel drie keer meer dan in de periode sinds 2000 en het zes keer meer dan in 1960. 

Big Ben Boem

Per seconde absorbeert de oceaan momenteel dezelfde energie als zes orkanen van de kracht van Sandy of 12 aardbevingen met een kracht van 6.0 of anderhalf miljoen bliksems, of zoals een Britse wetenschapper uitrekende, even veel energie per seconde als wanneer je 24 Big Ben-torens die volgepakt zitten met dynamiet zou laten ontploffen.

Meer energie in de oceanen leidt in eerste instantie tot meer en zwaardere stormen. Bronnen: National Oceanographic Data Center van NOAA en Distinctive climate signals in reanalysis of global ocean heat content (Magdalena A. Balmaseda, Kevin E. Trenberth en Erland Källén)

Gesponsorde artikelen