Ratten op avontuur in Japanse winkelrekken: video gaat viraal

De Japanse supermarktketen FamilyMart heeft beslist om 1 van zijn winkels tijdelijk te sluiten. De reden? Een tiental ratten ging op avontuur tussen de rekken en koelkasten in de winkel. Iemand heeft dat gefilmd en online gezwierd. De video werd ondertussen al miljoenen keren bekeken.

FamilyMart is een Japanse supermarktketen met winkels over de hele wereld. Logischerwijs zijn er in Japan het meeste winkels, maar de keten moet het nu tijdelijk met één filiaal minder stellen. De winkel in Shibuya, een deel van Tokio, sluit namelijk even de deuren, omdat een video van ratten in de winkel viraal gegaan is.

Ratten tussen de rekken

De twee video’s, waarin ratten op avontuur gaan in de supermarkt, verschenen op het internet en zouden al miljoenen keren bekeken zijn. In de eerste video zien we ratten bovenop de koelkasten van de winkel. Ze kruipen langs de deuren naar beneden en als ze vallen, spurten ze zo snel mogelijk weg.

De tweede reeks beelden toont ratten tussen de rekken van de winkel. Ze zitten op de planken achter de deegwaren, lopen heen en weer en zijn ook duidelijk van de producten aan het eten.

Probleem serieus genomen

FamilyMart laat via zijn website weten dat de keten het probleem serieus neemt. “Het spijt ons enorm dat we onze klanten ongemakkelijk hebben laten voelen”, stond daar (in het Japans weliswaar) te lezen. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen ook nauw samen met de lokale volksgezondheidsdiensten.

Samen onderzoeken ze hoe de ratten in de winkel terechtgekomen zijn. Daarnaast zorgt de keten er ook voor dat alle producten uit de winkel en in de stock vernietigd worden.

Problemen met hygiëne

Het is niet de eerste keer dat Japanse winkelketens met problemen over hygiëne kampen. In februari nog moest FamilyMart een werknemer ontslaan, omdat die aan verschillende producten gelikt zou hebben. Ook supermarktketen Seven Eleven ging over tot ontslag nadat een video verschenen was van werknemers die voedsel in hun mond namen en opnieuw in de verpakking spuwden.

Ook over sushiketen Kura Sushi verscheen een video. Daarin was te zien dat een kok een stuk vis in de vuilnisbak gooide, zich later bedacht en het stuk er weer uithaalde om het toch in de sushi te verwerken.

Gesponsorde artikelen