“Recht op staken maar ook op werken”: minister Jambon onderzoekt of wegblokkades wel “proportioneel” verlopen

Op verschillende plaatsen staan er wegblokkades door stakingsacties in Brussel en Brabant. Vaak piketten die een hele straat of zelfs een heel industrieterrein afzetten. Veel mensen reageren boos. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat onderzoeken of die acties wel helemaal “proportioneel” verlopen: “Je zit hier met twee basisrechten, twee waarden: het recht op staken en het recht op werken. Die komen met mekaar in botsing.”

“Wij monitoren de situatie op Binnenlandse Zaken, zoals altijd”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de staking van vandaag. Die trof Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant en telde opvallend veel wegblokkades. Dat leidde tot boze reacties van een pak mensen die naar hun werk of afspraak in een ziekenhuis moesten.

“Twee basisrechten botsen”

Terwijl het socialistische ACOD al aankondigt ook na de grote stakingsdag van 15 december door te gaan, is er bij de regering toch wat ergernis te horen over de drieste wegblokkades. Alleen, Jambon wil en kan daar niet meteen op ingrijpen: “Het zijn de lokale overheden die sowieso ten alle tijde verantwoordelijk zijn voor de ordehandhaving.  Die wegen de opportuniteit af en grijpen indien nodig in.” 

“Je zit hier met twee basisrechten, twee waarden: het recht op staken en het recht op werken. Die komen met mekaar in botsing op een dag als vandaag”, zegt de woordvoerder van Jambon. “Wat wij bij dit soort manifestaties wel doen, en nu ook, is kijken of de proportionaliteit is aangetast.”

Met andere woorden, was het ene recht (staken) eventueel té doorslaggevend op het andere (werken), waardoor dat laatste in het gedrang kwam? Dat wil Jambon gaan onderzoeken. “Wij gaan evalueren, ook vandaag, of dat allemaal wel proportioneel verloopt. We gaan dus deze en komende acties goed bekijken en nagaan of die proportionaliteit wel klopt.“

“Alle industriezones geblokkeerd”

De Franstalige tak van de christelijke vakbond ACV meldde het vanmorgen met enige trots: “In Waals-Brabant zijn bijna alle industriezones geblokkeerd.” En hoera, op de omliggende wegen zijn er weinig blokkades. In Waver is er wel een blokkade die niet in de industriezone ligt, maar gewoon op de weg ernaast. En er zijn heel wat filterblokkades, zoals aan het Delta-kruispunt, waarlangs niemand Brussel kan binnenrijden. Of aan het rond punt van het shoppingcenter in Nijvel, aan de afrit van de autosnelweg E19.

Ook in Vlaams-Brabant zijn heel wat industrieterreinen geblokkeerd. Zo tweette vakbondsleider en sp.a-lid Rudi Kennes trots dat heel de Zone Cargoville potdicht zit. 

Boze reacties van mensen die gewoon willen gaan werken, of studenten die examens willen gaan afleggen

Ook op Twitter opvallend veel reacties van mensen die geconfronteerd werden met stakersposten die de weg blokkeerden. Op Q-music, een van de weinige radiozenders die niet staakt vandaag, haalde Sven Ornelis al uit naar die brutale acties: “Op een agressieve manier mensen die willen werken de toegang blokkeren, sorry, dat gaat er ver over.”

Ook reclamemaker Marc Fauconnier ergerde zich duidelijk. “Wegblokkades met brandende paletten voor kinderen met examens. Stoer hoor.”

“Als u niet staakt op 15 december is dat een provocatie”

Ondertussen blijft het in Franstalig België de sociale actie bijzonder heftig doorgaan. Een open brief van het CSC-Enseignement, de onderwijsbond van de christelijke zuil, had het heel uitdagend over “een provocatie als een van de ondernemingen op 15 december, de nationale stakingsdag, normaal zou functioneren”. Alle directeurs en directrices kregen dus gisteren een hele duidelijke bedreiging in de bus. Pas nadat er een storm van protest opkwam, trok de vakbond de brief terug in. Hieronder de reactie van de vakbond:

Meer
Lees meer...