Recht op werken? Klimaatactivisten blokkeren Brussels kantoor BNP Paribas en laten niemand binnen

Recht op werken? Klimaatactivisten blokkeren Brussels kantoor BNP Paribas en laten niemand binnen

Vlakbij het Noordstation in Brussel hebben zo’n 120 betogers van de klimaatbeweging Act for Climate Justice de toegang tot het gebouw van BNP Paribas Fortis versperd. De actie is al sinds 7 uur vanmorgen aan de gang en de manifestanten scanderen antikapitalistische slogans.

Ongeveer 120 actievoerders van Act for Climate Justice hebben zich met zware, ijzeren vaten ingesloten in de draaideur. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. Ze hebben zich met ijzeren kettingen aan elkaar vastgebonden en roepen leuzes zoals “Anti-capitaliste” en “On est plus chaud que le climat“.

De manifestanten zouden van plan zijn om de ingang nog de hele dag te blokkeren. De politie is massaal aanwezig, maar doet voorlopig nog niets. De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) gaat nu beslissen wat er moet gebeuren.

(Binnenkort geen vluchten meer tussen Brussel en Amsterdam?)

Geen toegang voor werknemers

De politie heeft aan de actievoerders gevraagd om de werknemers van de bank binnen te laten, maar daar komt voorlopig niets van in huis. Dat schiet in het verkeerde keelgat bij heel wat BNP-werknemers. Enkelen van hen stellen zeggen dat deze Act for Climate Justice-betogers het krediet van de klimaatbeweging verspelen en hen een slechte naam geven. Act for Climate Justice heeft nu ook verbroederd met de “gele hesjes”

(Lees hier waarom kweekvlees het klimaat niet gaat redden.)

Het gaat hier om dezelfde klimaatgroepering die voormalig klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) bestookte met sms’en. De activisten hebben naar eigen zeggen voor BNP Paribas gekozen omdat dat “een van de meest vervuilende banken is” vanwege investeringen in fossiele brandstoffen. “Werken op een niet-ecologisch gezonde planeet heeft geen zin”, klinkt het. “Wij staan hier voor alle burgers.”

(Waarom de winterse regenbuien op de Groenlandse ijsschotsen bijzonder slecht nieuws zijn.)

Gesponsorde artikelen