Rechtbank Parijs oordeelt: kapper ‘flikker’ noemen is niet homofoob, “want ze zijn het nou eenmaal”

Rechtbank Parijs oordeelt: kapper ‘flikker’ noemen is niet homofoob, “want ze zijn het nou eenmaal”

Dat er nog heel wat te winnen is in de strijd tegen discriminatie en voor gelijke rechten van holebi’s, weten we. En de recente uitspraak van de rechtbank in Parijs bevestigt dat alleen nog maar meer. Die heeft namelijk geoordeeld dat mannelijke kappers gerust ‘flikker’ genoemd mogen worden. Want … zo stelt de rechtbank … veel mannelijke kappers zijn nou eenmaal homofiel. Niet geheel verbazend leidt deze uitspraak tot grote verontwaardiging, zowel op het internet als bij de politiek. 

Een werknemer van kapperszaak was net ontslagen toen hij deze sms ontving. “Ik ga hem niet in dienst houden. Ik heb geen goed gevoel bij deze jongen. Het is een vuile flikker ….”

De sms kwam van zijn – inmiddels – ex-baas en was uiteraard een foutje en eigenlijk niet voor hem bedoeld. In de sms staat letterlijk ‘PD’, wat in het Frans de afkorting is van pédé, een denigrerend woord wat in het Nederlands het best vertaald kan worden als ‘flikker’.

Na het zien van de sms concludeerde de werknemer dat hij is ontslagen vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij voelde zich gediscrimineerd en stapte naar de arbeidsrechter.

Maar die gaf hem dus afgelopen vrijdag ongelijk. De rechtbank oordeelde dat het hier niet gaat om een homofoob incident. En de argumentering luidt als volgt: “Als we het in de context plaatsen, dan ziet de Raad het gebruik van de term flikker door een manager niet als homofoob omdat haarsalons, en dan met name kappers voor vrouwen, regelmatig homoseksuelen in dienst nemen. Dat vormt geen enkel probleem.”

“Schandalig” en “schokkend”

Mensen reageren geshockeerd en sterk verontwaardigd op deze uitspraak. “Je bent een kapper, je wordt flikker genoemd en dat is OK, want kappers zijn vaak homo’s. Dankjewel tribunaal”, tweet de Franse journalist Mathieu Brancourt. Hij was degene die de uitspraak als eerste naar buiten bracht.

“Schandalig” en “schokkend”, noemt ook de Franse minister van Arbeid Myriam El Khomri het oordeel van de rechtbank.

De werknemer pikt de uitspraak niet en gaat ertegen in beroep.

Het internet stroomt vol met verontwaardigde reacties! “Dan nemen we dus ook geen enkel risico als we een politicus oneerlijk noemen.”

Of: “Het is ok als je als kapper ‘flikker’ wordt genoemd. Maar een ambtenaar incompetent noemen. Is dat een misdaad?”

En deze: “Een kapper is een PD, een tv-presentator is een drugsverslaafde, en een vuilnisman is een Arabier … De Conseil des Prudhommes de Paris maken zich klaar voor de volgende …”

En ook: “De rechter: ‘Je hebt hem beledigd als homo!’. ‘Wel, ik geloof dat het een kapper was.’ ‘Ah, in dat geval laat ik je gaan.’ Dat is hier gerechtigheid.”

Direct duiken er ook satirische cartoons op om de uitspraak belachelijk te maken

En hier nog de sterk verontwaardigde reactie van minister van Arbeid Myriam El Khomri (wel in het Frans):

Bron: Le Figaro

Gesponsorde artikelen