Rechter beslist: België moet dan toch geen dwangsom betalen aan Syrisch gezin

De staat moet dan toch geen dwangsom betalen aan de Syrische familie die met steun van Belgische vrienden naar ons land wil komen. Dat heeft de rechtbank beslist, bericht De Standaard. Over of de rechtbank beslist heeft dat de familie een visum moet krijgen is er onduidelijkheid, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkent dat op Twitter, verschillende kranten berichten dat het wél het geval is.

Het verhaal in het kort: het Syrische gezin met twee kinderen had op de Belgische ambassade van Beirut een visum aangevraagd om humanitaire redenen, een Waalse familie had het gezin aangeboden om op hun kosten naar hier te komen.

Eind oktober besliste de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen dat het visum binnen de 48 uur moest worden afgeleverd. En de Brusselse rechtbank van eerste aanleg koppelde daar een dwangsom aan: 4.000 euro per dag dat de familie ons land niet binnen mocht.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigerde akkoord te gaan met die beslissing en weigerde het visum af te leveren. En hij ging in beroep tegen de beslissing.

Nu heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist dat ze niet bevoegd is om de staat in deze materie een dwangsom op te leggen. Of de rechtbank ook beslist heeft dat de familie recht heeft op een visum, zoals verschillende kranten berichten, is onduidelijk. Francken zelf zegt op Twitter dat dat niet klopt.

De advocaten gaan in beroep

De advocaten van het Syrische gezin tekenen beroep aan, zeggen ze aan de VRT. Ze noemen de beschikking van de rechtbank “een vrijgeleide voor de Belgische staat om rechterlijke beslissingen naast zich neer te leggen en de scheiding der machten niet langer te respecteren.”

“De weigering van de rechter om een dwangsom uit te spreken, ontneemt de familie elk drukkingsmiddel om een einde te maken aan de onwettelijke houding van staatssecretaris Theo Francken (N-VA)”, zeggen ze.

Meer
Lees meer...