Left Right
scrollTop top

Rechter dreigt zaak George Floyd te verhuizen als ambtenaren en advocaten niet stoppen met praten


© Bron: Isopix

De voorbereidende zittingen voor de zaak rond de dood van George Floyd zijn volop aan de gang. Maar het verloopt niet helemaal naar de zin van de rechter, Peter Cahill. Die dreigde de advocaten en ambtenaren een zwijgplicht op te leggen, en de zaak weg te halen uit Minneapolis, als ze niet stoppen met in het openbaar over de zaak te praten.

Het echte proces over de moord op George Floyd staat pas gepland in maart volgend jaar. Maar de voorbereidende zittingen zijn al volop aan de gang. De vier agenten die aangeklaagd worden voor de moord op Floyd verschenen gisteren nog (online) voor de rechter.

(Nog) geen zwijgplicht

Tijdens die zitting maakte rechter Peter Cahill duidelijk dat hij niet tevreden was. Hij vindt het niet kunnen dat de advocaten en lokale ambtenaren zo veel en zo publiekelijk over de zaak spreken. Hij heeft hen opgeroepen om daarmee te stoppen, maar voorlopig heeft hij hen nog geen zwijgplicht opgelegd.

Als ze blijven praten over de zaak, kan die zwijgplicht er wel komen. Daarnaast benadrukte Cahill ook dat de kans heel groot is dat hij de zaak weghaalt uit Minneapolis, wanneer hij de advocaten zwijgplicht moet opleggen.

Derek Chauvin

Derek Chauvin – de 44-jarige agent die aangeklaagd wordt voor moord zonder voorbedachten rade – woonde de pro-formazitting niet persoonlijk bij. Hij was via een videochat wel in de rechtszaal aanwezig. Chauvin zit nog in voorhechtenis, z’n borgtocht werd vastgezet op 1,25 miljoen dollar (een dikke 1,1 miljoen euro).

Chauvin is de agent die direct verantwoordelijk is voor de dood van George Floyd op 25 mei. Hij bleef 8 minuten en 46 seconden met z’n knie op de nek van Floyd drukken, zelfs nadat de man om hulp smeekte en verschillende keren duidelijk maakte dat hij niet meer kon ademen.

Medeplichtigen

De andere drie betrokken politieagenten werden ook ontslagen, en worden ook aangeklaagd, als medeplichtigen. Tou Thao (34), Thomas Lane (37) en J. Alex Kueng (26) waren wel aanwezig in de rechtszaal. De eerste zit nog in voorhechtenis, de laatste twee zijn vrij onder voorwaarden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…