Rechts-extremisten bekladden Belgisch consulaat in Barcelona: “Puigdemont in de cel!”

Rechts-extremisten bekladden Belgisch consulaat in Barcelona: “Puigdemont in de cel!”

Het Belgisch consulaat in Barcelona is beklad met unionistische leuzen tegen de afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje. De reden is wellicht dat de afgezette, Catalaanse minister-president Carles Puigdemont nog steeds op vrije voeten rondloopt in ons land.

Op de muren van het Belgisch consulaat in Barcelona zijn anti-Catalaanse teksten aangebracht met graffiti. Er wordt gesuggereerd dat de afgezette, Catalaanse minister-president Carles Puigdemont naar de gevangenis moet en dat België misdadigers onderdak biedt als vluchteling. Het vandalisme werd ondertekend door La Falange. Dat is een ultranationalistische, politieke partij in Spanje die radicaal tegen de onafhankelijkheid van Catalonië is.

Puigdemont in ons land

Puigdemont zat sinds maart in Duitsland in de cel, maar sinds zo’n twee weken verblijft hij opnieuw in Brussel. Hij pleit, net als de huidige, Catalaanse minister-president Quim Torra, voor een Europese strategie om tot een compromis te komen tussen de centrale, Spaanse regering in Madrid en Catalonië.

Puigdemont stelt niet te rekenen op de EU-leiders, maar op de burgers van Europa: “Ik was zeer ontgoocheld door de stilte van de Europese leiders na het geweld tegen Catalaanse burgers op de dag van het onafhankelijkheidsreferendum. Maar Europa is niet alleen een gebouw dat door staten, politici en Europese leiders opgetrokken wordt. Het is een gebouw vol Europese burgers. Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de publieke opinie de fundamentele waarden van de democratie hoog in het vaandel draagt.”

Bekijk hier het vandalisme:

Gesponsorde artikelen