Rechtse bijeenkomst en linkse tegenbetoging in Boston rustig verlopen. Zo reageert Trump dit keer

Rechtse bijeenkomst en linkse tegenbetoging in Boston rustig verlopen. Zo reageert Trump dit keer

Verschillende betogingen in de Amerikaanse stad Boston zijn zonder incidenten verlopen. Dat melden Amerikaanse media. Er kwamen duizenden mensen op straat “tegen racisme en haat” en enkele honderden kwamen voor de mars voor “vrije meningsuiting”. Vorige week viel er bij extreemrechtse manifestaties en tegenmanifestaties een dode in Charlottesville in de staat Virginia.

Verschillende verenigingen in Boston hadden opgeroepen tot een betoging omdat een groep in het centrum van de stad een bijeenkomst zou houden om “de vrije meningsuiting” te verdedigen. De organisatoren van die laatste bijeenkomst hadden de gebeurtenissen in Charlottesville veroordeeld, maar op de sprekerslijst zouden verschillende figuren gestaan hebben die banden met extreemrechts hebben.

Uiteindelijk kwamen er enkele honderden mensen voor de “vrije meningsuiting” opdagen, wat duizenden tegenbetogers uit hun kot lokte. Er waren kleine opstootjes tussen de tegenbetogers en de politie. Toen de manifestatie officieel afgelopen was, gooiden sommige gooiden betogers met stenen naar de politie. Daarbij werden minstens 27 mensen opgepakt.

Trump feliciteert de politie én de tegenbetogers

De afgelopen week kreeg de Amerikaanse president Donald Trump heel wat kritiek over zich omdat hij zei dat het racistische geweld in Charlottesville van “beiden kanten” kwam. Nu tweet hij dat er “klaarblijkelijk veel onruststokers tegen de politie zijn in Boston. De politie ziet er sterk en slim uit! Dankjewel.”. Ook steekt hij dit keer de tegenbetogers een hart onder de riem: “Ik wil graag de vele betogers tegen schijnheiligheid en haat toejuichen. Er zal binnenkort weer eenheid in ons land zijn!”. Honderden agenten stonden paraat om geweld te vermijden.

De beelden van de tegenmanifestatie spreken tot de verbeelding:

Er waren enkele incidenten:

Je zou kunnen zeggen dat links dit keer ‘gewonnen’ heeft in Boston.

Gesponsorde artikelen