Record aantal kijkers voor seizoensfinale Game of Thrones. Hoewel, tijden zijn veranderd

Record aantal kijkers voor seizoensfinale Game of Thrones. Hoewel, tijden zijn veranderd

In Amerika zat zondagavond een recordaantal kijkers aan de buis gekluisterd voor de laatste aflevering van Game of Thrones. In de Verenigde Staten stemden 12,1 miljoen mensen af op de fantasyserie, meer dan er ooit eerder naar een aflevering keken. Het is een record voor de reeks, maar, qua seizoensfinales is het nog steeds peanuts met het aantal dat keek naar bijvoorbeeld seiezoensfinales van Friends of zelfs Star Trek: The Next Generation.

Game of Thrones klopte daarmee concurrent The Walking Dead, dat 11,3 miljoen “live” kijkers haalde voor z’n seizoensfinale in april dit jaar bij concurrent AMC. Om je een idee te geven: de derde meest bekeken was Pretty Little Liars (7,61 miljoen), gevolgd door de nieuwe Prison Break (6,81 miljoen), Vikings (6,16 miljoen) en The Big Bang Theory (5,50 miljoen). Westworld haalde voor zijn laatste aflevering 4,14 miljoen live-kijkers.

HBO liet Amerikaanse media weten dat er tot nu toe zo’n 16,5 miljoen Amerikanen naar de ontknoping van het zevende seizoen hebben gekeken van Game of Thrones. Daarbij worden de kijkers naar de eerste herhaling en kijkers via de apps van de betaalzenders opgeteld bij de 12,1 miljoen Amerikanen die zondagavond voor de buis zaten.

Daar deed The Walking Dead het dan weer net iets beter, met 17 miljoen na de eerste herhaling.

Indrukwekkend, maar …

De finale van het vorige, zesde seizoen van Game of Thrones trok 8,9 miljoen live-kijkers in de Verenigde Staten. Het vorige kijkcijferrecord voor Game of Thrones werd twee weken geleden geboekt, toen stemden 10,7 miljoen Amerikanen af op de serie.

Maar hoe indrukwekkend die cijfers ook lijken, we leven duidelijk in andere tijden. Naar de laatste aflevering van MASH in 1983 keken maar liefst 106 miljoen mensen in de VS. Tien jaar later, in 1993, was de laatste aflevering van Cheers goed voor 84,4 miljoen kijkers. De finale van Seinfeld in 1998 lokte nog 76,3 miljoen kijkers. Die van Friends in 2004 net geen 66 miljoen. Seizoensfinales van Star Trek: The Next Generation haalden gemiddeld meer dan 30 miljoen kijkers.

Gesponsorde artikelen