Recordlaag zee-ijs benadrukt dringende noodzaak om klimaatverandering te bestrijden


In het kort

  • Het wereldwijde zee-ijs is in februari tot een ongekend dieptepunt gedaald.
  • Op de Noordpool was er een tekort van 8 procent en op Antarctica was er een afname van 26 procent van de zee-ijsbedekking vergeleken met het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
  • De stijgende temperaturen op aarde, aangewakkerd door de uitstoot van broeikasgassen, houden rechtstreeks verband met de recordlaagte van de ijsbedekking op zowel de Noordpool als Antarctica.

Februari herinnerde ons aan de realiteit van onze opwarmende planeet toen het wereldwijde zee-ijs tot een ongekend dieptepunt daalde. Deze alarmerende ontwikkeling, gekenmerkt door een recordlaagte van de ijsbedekking op zowel de Noordpool als Antarctica, onderstreept de dringende noodzaak om de klimaatverandering aan te pakken. Dit meldt The Guardian.

De Copernicus Climate Change Service (C3S) van de EU rapporteerde dat in februari 2025 de bedekking van het zee-ijs ver boven eerdere records was gedaald. Op de Noordpool was er een tekort van 8 procent vergeleken met het gemiddelde voor deze tijd van het jaar, terwijl er op Antarctica sprake was van een afname van 26 procent. C3S-experts benadrukken dat deze ongekende cijfers rechtstreeks verband houden met de stijgende temperaturen op aarde die veroorzaakt worden door de uitstoot van broeikasgassen.

Gevolgen van afnemende zee-ijs

De gevolgen van het afnemende zee-ijs zijn ingrijpend. Zoals Samantha Burgess, adjunct-directeur van C3S, uitlegt: “Een van de gevolgen van een warmere wereld is smeltend zee-ijs.” Dit verlies aan reflecterend oppervlak versnelt de opwarming, omdat donkere oceaanwateren meer zonlicht absorberen en zo een gevaarlijke cyclus in stand houden. Mika Rantanen, een klimaatwetenschapper aan het Finse Meteorologisch Instituut, benadrukt deze zorgwekkende terugkoppelingslus: “Het gebrek aan zee-ijs betekent donkerdere oceaanoppervlakken en het vermogen van de aarde om meer zonlicht te absorberen, wat de opwarming versnelt.”

Ongekende afname van Arctisch zee-ijs

Begin februari was er een extreme hitte-anomalie in het Noordpoolgebied, waardoor de temperaturen meer dan 20 graden Celsius boven het gemiddelde uitstegen. Deze gebeurtenis verhinderde de normale groei van het zee-ijs, wat bijdroeg aan de recordlage niveaus die gedurende de hele maand werden waargenomen. Rantanen schrijft dit gecombineerde effect van ongewone weerpatronen en klimaatverandering op lange termijn toe als de belangrijkste oorzaak voor de ongekende afname van de omvang van het zee-ijs op de Noordpool.

De grimmige realiteit onderstreept de dringende behoefte aan wereldwijde actie. Richard Allan, een klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Reading, benadrukt dat “de regio snel blijft opwarmen en alleen gered kan worden met een snelle en enorme vermindering van de uitstoot van broeikasgassen”.

Meer
Lees meer...