Red Lions kunnen na WK-goud toch nog ‘Sportploeg van het jaar’ winnen

Red Lions kunnen na WK-goud toch nog ‘Sportploeg van het jaar’ winnen

Een prachtig moment gisteren: de Red Lions winnen het WK Hockey in India na een thriller van een shoot-outfase. In de euforie valt iedereen één ding op: we kunnen onze Red Lions zelfs niet tot sportploeg van het jaar stemmen, want die nominaties zijn al achter de rug.

We schreven het al gisteren: ondanks de klinkende overwinning die de Red Lions op het WK in India haalden, kunnen we onze hockeyploeg géén trofee uit eigen land meegeven. Het Sportgala, de Belgische hoogmis voor de mensen die ons de grootste hartkloppingen geven, rondt namelijk zijn stemrondes begin december al af. De sporttroffeeën tellen namelijk van december tot eind november van het vorige jaar.

Tijdelijke wijziging

Maar na gisteren zag de federatie zich genoodzaakt om toch een tijdelijke en eenmalige wijziging van de regels door te voeren. Dat wil zeggen dat deze week de stembussen voor ‘Sportploeg van het jaar’ nog éénmalig opengaan. Zo kan je op de Red Lions stemmen. Of dat voldoende zal zijn om de sportprestaties van de Rode Duivels overtreffen, wordt duidelijk eind deze week.

Natuurlijk zijn het niet enkel de Rode Duivels die de competitie aangaan met de Red Lions. Ook de Belgian Cats, onze basketploeg, hebben een uitstekend jaar achter de rug. Ze haalden dit jaar brons op het EK en een specatculaire vierde plaats op het WK. Ook zij verdienen dus eigenlijk wel die trofee.

21 redenen waarom hockey de beste sport ter wereld is.

Kerstmis

Net zoals elk jaar wordt het Sportgala georganiseerd net voor Kerstmis. Daar zijn praktische redenen voor: zo zijn de meeste laureaten op dat moment beschikbaar om een prijs op te komen pikken. Maar dat wil natuurlijk zeggen dat elk jaar, enkele sportprestaties niet meer meetellen voor het jaar van de trofee. De vreugde na die laatste save van Vanasch was dit jaar zo groot dat de organisatie eenmalig besliste om de regels aan te passen.

Veel cash houden onze Red Lions niet over aan hun WK-winst …

Daar speelt zeker in mee dat veel analysten al voorspeld hadden dat de Red Lions deze keer een goede beurt gingen maken. Of ze, met slechts twee dagen, ook voldoende stemmen ronselen om de sporttrofee ook echt te verzilveren, valt nog te zien. In elk geval kunnen ze de tranen van verdriet bij een eventueel verlies aan de Rode Duivels, afvegen met die gouden medaille. Ook niet slecht, quoi. Of de regels volgend jaar definitief worden aangepast, is niet duidelijk.

De Red Lions komen morgen aan in Brussel. Wie mee wil feesten, kan hen verwelkomen op de Grote Markt!

Gesponsorde artikelen