Reddingsactie in Thailand is voorbij: 12 spelers en coach uit grot gered

Reddingsactie in Thailand is voorbij: 12 spelers en coach uit grot gered

Een van de meest complexe reddingsoperaties ooit is succesvol afgerond. De Thaise Navy Seals hebben met de hulp van internationale reddingswerkers de twaalf jonge voetballertjes en hun coach bevrijd uit de grot waar ze meer dan twee weken in vast zaten. Bij de reddingsoperatie kwam vorige week één duiker om het leven.

Al sinds zaterdag 23 juni zitten twaalf jonge voetballertjes en hun coach vast in een grot in Thailand. Daar waren ze beland toen het gestegen water door hevige regenval hen verraste. Om zichzelf in veiligheid te brengen, zijn de dertien toen steeds dieper in de grot gegaan.

Bijna tien dagen duurde het uiteindelijk voor reddingswerkers de groep vonden. Ook daarna was er nog bijna een week nodig om een manier te vinden om hen te bevrijden uit de grot. Tijdens die voorbereidingen kwam één duiker om het leven.

Complexe reddingsoperatie over afstand van 4 kilometer

Afgelopen weekend begon dan de complexe reddingsoperatie. De coach en de twaalf jongetjes, tussen 11 en 16 jaar oud, zaten vast op vier kilometer van de uitgang van de grot. Die afstand verliep langs nauwe, donkere rotsen waarbij vaak moest geklommen worden en zelfs een deel gedoken. Een heel riskante reddingsactie dus, zeker als je weet dat de voetballertjes niet kunnen zwemmen.

Daarbij kwam nog eens dat de tijd begon te dringen want nieuwe moessonregens zouden de grot, waaruit miljoenen liters water is weggepompt, weer grotendeels onder water kunnen zetten. Gelukkig verliep de reddingsactie voorspoedig en al snel werden de eerste spelertjes gered.

Twaalf spelers en coach overgebracht naar ziekenhuis

Vanmiddag liet de Thaise marine weten dat de reddingsactie succesvol was afgerond en de groep van dertien volledig bevrijd is uit de grot. Ze zijn allemaal overgebracht naar het ziekenhuis 60 kilometer verderop. De acht jongetjes die de voorbije twee wagen al gered waren, zouden al bij al in goede gezondheid zijn, ondanks de uitputting en ondervoeding.

Over de toestand van de vier spelertjes en de coach die vandaag bevrijd zijn, is nog geen nieuws. Ook zij zijn intussen aangekomen in het ziekenhuis. De reddingswerkers ronden hun heroïsche bevrijding op dit moment af want vier duikers en een arts, die afgedaald waren om te helpen, zitten nog in de grot.

De laatste ambulance komt aan in het ziekenhuis

“De dertien Wild Boars zijn uit de grot”

Een reddingswerker legt uit hoe complex de reddingsoperatie was

Gesponsorde artikelen