Reddingsduiker komt om in Thaise grot, terwijl zuurstofniveau voor problemen blijft zorgen

Reddingsduiker komt om in Thaise grot, terwijl zuurstofniveau voor problemen blijft zorgen

Tijdens een van de operaties om de twaalf voetballertjes en hun trainer, die al nagenoeg twee waken in een Thaise grot vastzitten, te helpen, is vannacht een duiker gestorven. De duiker kwam om het leven tijdens het plaatsen van zuurstofflessen om het lage zuurstofniveau te bekampen. Dat is ondertussen met meer dan een kwart gedaald naar amper 15 procent. 

De Thaise duiker werd geïdentificeerd als Saman Kunan (38), een voormalige Navy Seal die op vrijwillige basis meewerkte in de reddingsoperatie. Hij kwam in zuurstoftekort nadat hij net een voorraad zuurstofflessen had bezorgd, dat meldt de vicegouverneur van de provincie, Passakorn Boonyaluck. Die zuurstofbevoorrading is een van de topprioriteiten van de reddingsmissie, omdat er wordt gevreesd dat de twaalf kinderen en hun trainer de moesson in de grot zouden moeten uitzitten. Die moesson eindigt maar in oktober

Zuurstofniveau gedaald

Door de vele reddingswerkers die in de grot actief zijn, is het zuurstofniveau er drastisch gedaald. Waar het normaal gezien rond de 21 procent schommelt, ligt het nu met 15 procent al meer dan een kwart lager. Het was net dat zuurstoftekort dat Kunan wou verhelpen, toen hij zelf in zuurstofproblemen kwam.

Omdat het er naar uitziet dat de kinderen nog een aantal maanden in de grot zullen moeten doorbrengen, wordt nu op allerhande manieren geprobeerd om ze van voldoende zuurstof te voorzien. Honderden reddingswerkers zoeken de jungle boven de grotten af naar plaatsen waar ze gaten in de grond kunnen boren om zo de zuurstofvoorraad in de grot te kunnen verhogen. Er zijn ook al meer dan 30 zuurstofflessen bezorgd voor de kinderen en er wordt voortdurend water weggepompt.

Momenteel wordt ook onderzocht of het een mogelijkheid is van bovenaf een tunnel te boren naar waar de kinderen zich bevinden. Initieel leek dit te gevaarlijk, maar volgens de hoofdingenieur zou het nu toch een van de pistes zijn om de kinderen uit de grot te proberen krijgen.

Topprioriteit

Het grootste werk is momenteel echter de aanleg van een zuurstofleiding, die vertrekt van aan de ingang van de grot. Die leiding bereikte vrijdagmorgen al de derde kamer, zo’n anderhalve kilometer van de ingang, maar heeft nu nog zo’n 1,7 kilometer voor de boeg voor die ook de kamer bereikt waar de kinderen vastzitten.

“De topprioriteit is nu om weer zuurstof te voorzien”, stelt adjunct-commandant Chalongchai Chaiyakham. “We moeten de zuurstofleiding vandaag nog proberen afwerken. Daarmee zouden de kinderen nog maanden kunnen overleven.”

De Wilde Zwijnen

Twaalf kinderen van de plaatselijke Moo Pa (‘De Wilde Zwijnen’) voetbalacademie en hun trainer raakten vermist op 23 juni. Een aantal dagen later bleek dat de voetbalploeg vastgeraakt was in een grot. Door het rijzende waterpeil raakten ze gevangen in een kamer van de grot op zo’n 4 kilometer van de ingang. Door het hoogstaande water is het onmogelijk voor de kinderen, die amper elf tot zestien jaar oud zijn, en hun trainer om op eigen kracht uit de grot weg te geraken.

Er wordt voorlopig hard gewerkt om het water uit de grond weg te pompen, al lijkt het erop dat de kinderen met de hulp van reddingsduikers toch het water zullen moeten trotseren. Met de aankomende moesson wordt er echter gevreesd dat zo’n reddingsoperatie nog een tijdje op zich zal laten wachten, en dus wordt alles in het werk gesteld om de groep al die tijd te kunnen laten overleven in de grot.

Gesponsorde artikelen