“Refugees welcome” versus “Grenzen toe”: betogingen voor en tegen migratie in Gent op hetzelfde moment

“Refugees welcome” versus “Grenzen toe”: betogingen voor en tegen migratie in Gent op hetzelfde moment

Een betoging vóór de opvang van vluchtelingen en een betoging tégen de opvang op dezelfde dag. Klinkt niet meteen als een goed idee. Beide betogingen vonden vandaag plaats in het centrum van Gent. De betogingen volgden verschillende parcours om incidenten te vermijden. Er werden 9 mensen opgepakt omdat ze gemaskerd waren. 

Zo’n 1.000 mensen hebben vandaag meegelopen in solidariteitsmars ‘Gastvrij Gent’. Die pleiten voor meer menselijkheid in het vluchtelingendebat en willen een duidelijke boodschap geven aan vluchtelingen: “Jullie zijn welkom”.

De organisatoren zijn alvast heel tevreden met de opkomst. “Meer dan 1.000 burgers op de solidariteitsmars tonen dat de solidariteit nog steeds groter is dan de onverdraagzaamheid. Merci”, klinkt het via Twitter.

Aan de andere kant van Gent klonk een heel andere boodschap. Daar hebben leden van extreem-rechtse beweging Voorpost samen betoogd met militanten van anti-islambeweging Pegida én Vlaams-Belang tegen de opvang van vluchtelingen.

Met boodschappen als “Terrorisme moe? Grenzen toe” en “Islamstop” liepen de betogers door de stad. “Geen jihad in onze straat”, klonk het luid.

vrt
De politie was massaal aanwezig in de hele stad. De betogingen werden elk langs een andere route gestuurd om te vermijden dat beide groepen zouden clashen. De politie heeft wel al 9 mensen opgepakt omdat die gemaskerd waren.

Gesponsorde artikelen