Regen van vannacht brengt nauwelijks verlichting

Regen van vannacht brengt nauwelijks verlichting

Afgelopen nacht kregen grote delen van het land af te rekenen met felle onweders en flinke plensbuien. Die buien lossen weinig op aan de heersende droogte. De plantjes zullen de druppels gretig tot zich nemen, maar dat moeten ze wel snel doen. Na het wegtrekken van de buien wisselen wolken en zon elkaar vandaag namelijk af en loopt de temperatuur in een groot deel van het land weer op tot rond of boven de 25 graden.

Nachtelijke buien leverden op veel plaatsen in Vlaanderen meer dan 10 mm aan regen op. Op sommige plaatsen was het zelfs bijna 20 mm. Maar er waren ook regio’s waar de buien zich beperkten tot slechts licht gespetter.

En hoewel de regenradar soms stevige regenval aangaf, bleef er van de regen dicht bij de grond vaak bar weinig over. De warme lucht onder de wolken liet de neerslag tijdens de val al voor een deel oplossen.

Ondanks dat de buien weinig oplossen aan de droogte, markeren ze wel de overgang naar een ander weertype. We hoeven echter nog niet te vrezen voor grijze dagen met flink wat regen, maar wie de rest van de zomervakantie een uitstapje maakt, kan wel te maken krijgen met één of meerdere buien. De lucht wordt duidelijk onstabieler en dus krijgen buien wat vaker de kans om te ontstaan.

Wat nu?

De regen en het onweer verlaten spoedig ons land richting Duitsland. Het blijft dan wisselend bewolkt met enkele buitjes maar op de meeste plaatsen blijft het droog. En in de Kempen en Limburg kijken ze toch alweer aan tegen 27 graden.

Morgenmiddag en -avond trekt een lagedrukgebied van zuid naar noord over land en dat gaat gepaard met stevige buien. Daarbij zijn ook onweer en windstoten mogelijk. Net als afgelopen nacht zal de neerslaghoeveelheid van plek tot plek behoorlijk wisselen en blijft het in plaatselijk gewoon droog. Voor de buien uit wordt het landinwaarts eerst nog 24 tot 27 graden. In de avonduren koelt het af naar 15 tot 20 graden.

Vrijdag en zaterdag blijft het een groot deel van de dag droog en valt er hooguit een enkele bui. Met 20 tot 25 graden is het duidelijk minder warm. Zondag en maandag kan het 25 tot 30 graden worden.

Begin volgende week wordt het licht wisselvallig. Opklaringen wisselen af met bewolkte perioden. Enkele buitjes zijn mogelijk, al lijken de neerslaghoeveelheden beperkt te blijven. De maxima liggen rond de normale waarden: zo’n 23 graden in het centrum, 25 graden in de Kempen en Limburg.

Of: het blijft eigenlijk volop zomer in ons land, ’t is alleen geen tropische meer.

Ondanks dat de buien weinig oplossen aan de droogte, markeren ze wel de overgang naar een ander weertype. We hoeven echter nog niet te vrezen voor grijze dagen met flink wat regen, maar wie de rest van de zomervakantie een uitstapje maakt, kan wel te maken krijgen met één of meerdere buien.

Gesponsorde artikelen