Regenachtige dagen gaan verdubbelen in noordpoolgebied en de gevolgen zijn desastreus

Een nieuwe studie toont aan dat de frequentie van regenachtige dagen in het noordpoolgebied tegen 2100 ongeveer zou kunnen verdubbelen. Nu valt er nog steeds meer sneeuw dan regen in het noordpoolgebied. Maar snelle opwarming betekent meer regen, en meer regen betekent nog meer opwarming.

“In het verleden was de regenval voornamelijk beperkt tot de randen van de Groenlandse ijskap,” zegt Tingfeng Dou, een klimaatwetenschapper aan de Universiteit van de Chinese Academie van Wetenschappen en hoofdauteur van de nieuwe studie. “In de toekomst zal dit radicaal veranderen omdat regenval zich verder zal uitbreiden naar locaties in het binnenland en een katalysator zal zijn voor een verdere afkalving van de ijskap.”

De verschuiving naar een meer regenachtig noordpoolgebied zal naar verwachting leiden tot een toename van het smelten van de permafrost, waardoor enorme hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen, wat dan op zijn beurt voor verdere opwarming zal zorgen. Het zal ook het smelten van het zee-ijs versnellen, waardoor er via het albedo-effect minder weerkaatsing van hitte is en de opwarming verder wordt getriggerd.

Nu al ramp voor bijvoorbeeld rendieren

“Zelfs gewone regenval kan worden beschouwd als een extreme gebeurtenis in poolgebieden,” zegt Dou. “Regen-op-sneeuwgebeurtenissen, die plaatsvinden wanneer regen op een bestaande sneeuwlaag valt en bevriest tot een ijskorst, hebben nu al grote gevolgen voor dieren in het wild. Het aantal rendieren dat sterft door zo’n regen-op-sneeuw-gebeurtenis kan variëren van enkele honderden tot duizenden omdat hun voedsel vast komt te zitten onder een ijslaag.”

(mah)

Meer
Lees meer...