Regering betreurt Belgische ‘ja’ voor Saudi-Arabië in VN-commissie: voortaan “politieke inschatting op hoogste niveau”

Regering betreurt Belgische ‘ja’ voor Saudi-Arabië in VN-commissie: voortaan “politieke inschatting op hoogste niveau”

Premier Charles Michel (MR) vindt het jammer dat België voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties gestemd heeft. Volgens hem zou minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) te laat ingelicht zijn. Zowel bij de regeringspartners als bij de oppositie is de kritiek scherp. Er wordt ook gezegd dat dit een strategische zet van de VS zou zijn om de legitimiteit van de VN onderuit te halen. Uit onderzoek van de aanslagen in Brussel vorig jaar is ook gebleken dat de Saoedi’s een grote rol gespeeld hebben in het verspreiden van de radicale islam in Brussel.

Premier Charles Michel (MR) betreurt dat ons land ‘ja’ gestemd heeft voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau Belga. “De Belgische diplomaat heeft in naam van ons land gestemd,” zei Michel in de Kamer. De premier stelde dat zoiets niet meer zal gebeuren en dat over dergelijke beslissingen voortaan grondig nagedacht zal worden “op het hoogste niveau”. Michel liet ook weten dat hij tegen dat onderdrukkende systeem gekant is: “Vrouwenrechten zijn te belangrijk voor ons land.” In Saudi-Arabië mogen vrouwen niet stemmen of autorijden.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigde gisteren dat België voor die toetreding van Saoedi-Arabië gestemd had. Reynders zou veel te laat op de hoogte gebracht zijn van de stemming. Volgens Michel zaten er “slecht enkele uren” tussen het moment dat het ministerie van Buitenlandse Zaken verwittigd werd over de stemming en het moment waarop de Belgische VN-diplomaten moesten stemmen. De VN-vertegenwoordigers van ons land hebben volgens de regering dus gehandeld zonder een afgewogen advies te vragen aan de Belgische politiek.

Eerst bleef minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) achter zijn diplomaten staan. Die zegt nu dat hij nooit ‘ja’ zou stemmen, of “enige instructie zou geven in die zin”.

Kritiek binnen regering

Ook andere toppolitici van regeringspartijen Open Vld, N-VA en CD&V lieten zich verontwaardigd uit over de Belgische steun aan Saoedi-Arabië. Zo zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in Villa Politica dat “de Belgische diplomatie een fout heeft gemaakt. Soms gaan de dingen heel snel en dat betreur ik. Saudi-Arabië respecteert de mensenrechten en zeker de vrouwenrechten niet. Het land hoort niet thuis in de VN-vrouwenrechtenraad.”

N-VA-fractieleider Peter De Roover zei op Radio 1 dat hij liever een collectieve Europese tegenstem gezien had. Hij wil alle aanbevelingen van de VN-Vrouwenrechtencommissie dan ook “verticaal klasseren” zolang Saudi-Arabië er lid van is.

Strategie van VS

Michel zei ook dat op het moment van de stemming maar enkele Belgische diplomaten in de VN-raad aanwezig waren. Normaal worden er dan geen stemmingen gehouden, “maar de VS heeft daar op het laatste moment om gevraagd.”

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof spreekt van een “heel jammerlijke zaak, een hond in ons land heeft meer rechten dan een vrouw in Saudi-Arabië”. Van Hoof stelt dat de hele zaak een strategische zet van de VS is om de geloofwaardigheid van de VN onderuit te halen. De VS en Saudi-Arabië zijn al jaren strategische bondgenoten.

Oppositie neemt geen genoegen met uitleg Michel

Voor de oppositie was de uiteenzetting van Michel niet genoeg. “Hoeveel uren heb je nodig om te weten dat Saudi-Arabië vrouwen stenigt?”, stelde sp.a-fractieleider Meryame Kitir.

Ook Groen-parlementslid Wouter De Vriendt gaf scherpe kritiek op de overhaaste beslissing: “Ik begrijp dat het allemaal heel snel is moeten gaan, maar blijkbaar zitten de juiste reflexen niet ingebakken. Deze regering heeft blijkbaar geen moreel kompas maar kiest ervoor om Saudi-Arabië met de fluwelen handschoen aan te pakken.” Franstalig PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw schoof de verantwoordelijkheid op Reynders: “Hij moet op de hoogte zijn geweest, dat is te betreuren.”

Aanslagen 22 maart

De regering is op dit moment ook bijzonder kwetsbaar. Want uit onderzoek naar de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 is gebleken dat de Saoedi’s een grote rol gespeeld hebben in het promoten van de extremistische islam in Brussel. De meerderheid eiste maatregelen tegen de geldstromen uit het land. Ook veroordeelde de federale regering de Waalse regering omdat FN Herstal, een wapenbedrijf in handen van de Waalse overheid, volop wapens verkocht aan Saoedi-Arabië .

Gesponsorde artikelen