Regering en spoorbonden op ramkoers: stakingsrecht wordt ingeperkt, financiering drooggelegd

Regering en spoorbonden op ramkoers: stakingsrecht wordt ingeperkt, financiering drooggelegd

Hebben de vakbonden deze keer hun hand overspeeld, met 5 dagen stakingen aan te kondigen? Of is het een noodkreet, omdat ze echt met hun rug tegen de muur staan? Feit is dat de regering en de NMBS-top het gaspedaal compleet induwen en niet van plan zijn het nog te lossen. Stakingsrecht wordt ingeperkt, en de financiering van de spoorbonden ligt op tafel.

Het broeit al een heel jaar bij de NMBS, één van de symbooldossiers voor deze centrumrechtse regering. Die wil het spoor hervormen, maar botst daarbij op een onverzettelijk vakbondsfront. En naast dat klassieke front van een christelijke en een socialistische bond, heb je nog de kleinere machinistenbond ASTB, die helemaal voor de aanval kiest. En er komt bij dat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) nieuw is, en op z’n minst geen goede reputatie geniet als vakminister.

Kleine ASTB-vakbond uitschakelen

Die cocktail van explosieve elementen staat nu op ontploffen. Want de bonden kondigden voor januari liefst vijf volle stakingsdagen aan. En dat is duidelijk een brug te ver voor de regering en de NMBS-top. Die bereiden een pak maatregelen voor. Zo willen ze volgens de krant De Tijd aanscherpen wie eigenlijk mag staken en wie niet. Want enkel erkende vakbonden zouden dat nog mogen, waardoor je in één keer de kleine machinistenbond ASTB uitschakelt.

Over die bond, en vooral haar aantal leden, is al veel te doen geweest. Zo’n 500, beweren de grote vakbonden, ruim meer dan 1.000 zeggen ze zelf. Maar hoe dan ook een minibondje, dat er deze zomer wel in slaagde om de boel danig op stelten te zetten.

Geldstroom naar de vakbonden laten opdrogen

Daarnaast wil de regering samen met de NMBS-top de vakbonden financieel aanpakken. Want ze zijn niet meer van plan de financiering van die bonden te voorzien, zo staat in de krant De Standaard te lezen. Tot nog toe betaalde de NMBS dus zelf de werking van de vakbonden. Maar dat akkoord werd opgezegd door de top midden dit jaar, en het loopt straks af.

Als er geen nieuwe deal is, droogt de geldkraan op na 1 januari. En wie vrijgesteld is voor vakbondswerk, zou dan eigenlijk gewoon weer naar zijn of haar ‘normale’ functie binnen de NMBS moeten terugkeren. Het gaat over veel geld: jaarlijks meer dan 10 miljoen euro. Daarmee betalen ze al die vrijgestelden, maar ook alle vakbondspremies.

Sociale verkiezingen bij de NMBS

En er is nog meer: de regering eist dat er échte sociale verkiezingen komen bij de NMBS. Want nu gebeurt dat niet, het zijn de ledenaantallen die de krachtsverhouding bepalen. Maar dat is dus een lijst die de vakbonden aan de top overmaken, en die twijfelt eraan of die lijsten wel kloppen. Bovendien maakt dat systeem de vakbondstop almachtig: ze hoeven zich niet verkiesbaar te stellen.

Heel het pakket is niet van die aard om de vrede tussen top en vakbonden te herstellen. Maar dat lijkt de koers te zijn waarvoor de regering kiest: hard tegen onzacht. Want in het parlement kondigde minister Galant meteen ook aan nu echt werk te gaan maken van de minimale dienstverlening. In het regeerakkoord was het de bedoeling dat de sociale partners eerst dat onderling gingen proberen. “Tijd om nu zelf het heft in handen te pakken”, zo zegt de regering.

Maar net zoals de 5 stakingsdagen gezien worden als blufpoker, zouden ook al deze aankondigen wel eens in die richting moeten gelezen worden. De regering kiest voor de confrontatie, maar of het zover komt? Ze hebben nog een paar weken om terug aan de tafel te gaan en een deal te onderhandelen.

Gesponsorde artikelen