Regering gaat lenen voor eigen huis wat duurder maken: huisprijzen stijgen heel fel

Regering gaat lenen voor eigen huis wat duurder maken: huisprijzen stijgen heel fel

Gaat lenen straks duurder worden, als je een eigen huis of appartement wil komen? Het ziet er naar uit van wel. Want de prijzen stijgen steeds meer, en de Nationale Bank is ongerust over de leningen die banken geven. Ze vragen de regering om in te grijpen en de banken te verplichten een extra buffer aan te leggen. Dat zou betekenen dat lenen een stukje duurder wordt.

Het gaat hard op de Belgische woningmarkt: de prijzen voor huizen en appartementen zijn de laatste jaren fel gestegen. Een eigen woning kopen is zeker voor jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan helemaal niet evident. Vaak gebeurt zo’n eerste aankoop ook met financiële steun van de ouders of grootouders.

Want iedereen lijkt te vrezen dat er bij steeds maar stijgende vastgoedprijzen een mogelijke correctie of zelfs crash zit aan te komen. En dus willen de banken nadenken over hoeveel ze nog gaan lenen op de woningmarkt. Vandaag lenen de Belgische banken voor 187 miljard euro aan hypothecaire kredieten. Dat is een stijging met 400 procent, sinds 2000.

Maar er is meer: de Nationale Bank vraagt nu dat de regering ingrijpt, zo schrijft De Tijd. Die vraag komt er aan een waarschuwing van de Europese waakhond. Die noemt de Belgische vastgoedmarkt ‘kwetsbaar’, een categorie die ook zeven andere Europese landen krijgen.

Ze wil de banken verplichten zichzelf in te dekken: ze een spaarpotje extra aanleggen als buffer tegen mogelijke wanbetalingen. En uiteraard moet dat spaarpotje betaald worden door de mensen die geld lenen, in de vorm van een woonkrediet. Dus lenen voor een huis dreigt duurder te worden. Dat nieuws komt bovenop de aankondiging van de banken zelf, die mogelijks niet langer de volle 100 procent van het aankoopbedrag van een woning willen gaan lenen. Dat maakte KBC-baas Johan Thijs vorige week bekend.

De regering kan moeilijk anders deze keer

Er zijn een pak signalen die erop wijzen dat mensen te veel en te snel aan het lenen zijn. Er worden meer en meer leningen afgesloten die langer dan 25 jaar lopen. En nu al zijn 33 procent van alle leningen die afgesloten worden hoger dan 90 procent van de aankoopwaarde van de woning.

Net voor die leningen wil de Nationale Bank nu een buffer laten aanleggen: voor iedereen die meer dan 80 procent van z’n aankoopwaarde leent moet er een spaarpotje komen, voor het geval die mensen hun lening niet kunnen terugbetalen.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Onder de vorige regering, van premier Elio Di Rupo (PS) werd al een spaarpot van een extra 900 miljoen euro verplicht gemaakt voor de banken. In het voorjaar weigerde de huidige regering van Charles Michel (MR) om verder te gaan.De leningen duurder maakten, dat ligt zeer gevoelig, vooral voor de liberalen. Die vinden dat iedereen recht heeft op een eigen woning, en geloven minder snel dat extra regels of kosten de oplossing zijn. Zo reageerde Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) fel op het voorstel van KBC-baas Thijs: “Wie kan terugbetalen, moet kunnen blijven het volle bedrag van de aankoop lenen”, zo stelde hij.

De federale regering vroeg de Nationale Bank in het voorjaar de zaak opnieuw te bekijken, en die komen nu terug met nieuw advies: toch een extra spaarpot van 550 miljoen euro, stellen ze voor. Zo worden individuele spaarders niet geviseerd. Maar de kosten van lenen gaan hoe dan ook wel wat stijgen, al wordt dat dan uitgesmeerd over meer personen die lenen. Maar het is dat, of de voorwaarden voor lenen strenger maken. En hoe dan ook moet die 550 miljoen wel betaald worden dan. De regering heeft niet veel keuze deze keer: de druk van Europa om iets te doen is erg groot.

Gesponsorde artikelen