Regering harkt zeker meer dan 1 miljard bijeen voor begrotingscontrole, akkoord dichtbij

Regering harkt zeker meer dan 1 miljard bijeen voor begrotingscontrole, akkoord dichtbij

“Het mag geen ‘service minimum’ worden.” Binnen de regering is men beducht om de begrotingscontrole af te doen als ‘light’ of ‘geen echte oefening’. En dus zal er zeker voor meer dan 1 miljard euro gecorrigeerd worden. Want de cijfers waren niet goed: de regering moest op zoek naar tot 1,4 miljard euro extra. Een akkoord is dichtbij, en dan begint het grote werk.

Het ziet eruit alsof premier Charles Michel (MR) deze keer niet één groot Lenteakkoord zal presenteren, maar eerder in schijfjes gaat werken. Niet helemaal verwonderlijk: inhoudelijk heeft het energiepact (en dus de uitstap uit kernenergie) weinig tot niets te maken met de begroting. En de discussie over de zware beroepen in het pensioendossier heeft wel impact op de cijfers, maar niet meteen in de begroting van 2018.

1,4 miljard

Door de hele heisa rond de F-16’s en daarvoor ook het FAVV en het vleesschandaal, verschoof de focus in de Wetstraat helemaal. Achter de schermen kon de regering daardoor in alle rust kon verder werken aan de begroting. Het enige streepje goed nieuws voor premier Michel en z’n team deze week. Die zit voorlopig op de Europese top, maar het Belgische cijferwerk is nooit ver weg.

De focus van de begrotingscontrole is duidelijk: het mag niet zomaar een schoonheidsoefening zijn. De afgelopen weken circuleerden allerlei scenario’s die nogal minimalistisch ineen zaten. Want het monitoringscomité was wel met een cijfer van 1,4 miljard te kort gekomen, maar daarbij zaten meteen al scenario’s die het tekort veel lager inschatten. De vraag was dus hoeveel zin de regering had om te gaan besparen, of zelfs extra belastingen te gaan heffen, om het gat te dichten.

Van extra lasten is voorlopig geen sprake. Maar de regering wil vooral focussen op wat allemaal nog niet is uitgevoerd, maar wel beloofd door de betrokken ministers. En zo moet toch nog ruim boven het miljard euro aan extra inspanningen genomen worden. “We gaan geen nieuwe maatregelen aankondigen, als we niet weten welke ‘oude’ maatregelen hun output niet halen. De focus ligt dus op het huiswerk dat alle ministers goed moeten maken voor hun departement”, zo zegt een regeringsbron.

Huiswerk voor De Block en Van Overtveldt

Daarbij vallen een paar namen, onder andere minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) “Wij kijken naar responsabilisering bij de invaliditeitsuitkeringen. Dat is voorlopig onvoldoende. Hetzelfde met de langdurig zieken.” Maar ook de naam van Johan Van Overtveldt (N-VA) valt. “Er is de bankentaks die niet goed werkt. En ook de crossborder boetes.”

Bovendien is er ook een meevaller door de taxshift: een deel van de kosten daarvan komt op rekening van de deelstaten, die zo 450 miljoen gaan moeten dragen. En de economische groei valt goed mee, beter dan het Monitoringscomité dat inschat. Dat is ook meteen 150 miljoen extra.

Maar iedereen zit op dezelfde lijn, zo is te horen. De begroting kan afgewerkt worden als de premier z’n Europese top achter de rug is, en dan komen de grote dossiers weer op tafel: Belfius en het Arco-dossier, de zware beroepen en de pensioenen en ook nog het energiepact. Of het moet zijn dat het F-16-dossier alsnog alle aandacht naar zich zuigt, met nieuwe ontwikkelingen.

Gesponsorde artikelen