Regering heeft nog niets beslist over kerncentrales na verkiezingen 2019

Regering heeft nog niets beslist over kerncentrales na verkiezingen 2019

De sluiting van de kerncentrales blijft een lastig dossier.  Het is voorlopig wachten op de nieuwe studie, terwijl een mogelijk compromis binnen de regering nog niet voor morgen is. De premier zette daarbij nog even de puntjes op de i.

Er was even sprake van een compromis over kernenergie. Namelijk een akkoord om niet akkoord te gaan. De regering zou het nieuwe Energiepact zo in mekaar steken dat de beslissing over de sluiting van de kerncentrales pas in 2019 moet vallen. En zo besliste ze dan om niet te beslissen. Dat schreef De Standaard, maar wordt ontkend door de liberalen.

Want die piste was exact wat Bart De Wever (N-VA), de baas van de grootste regeringspartij, had voorgesteld eind vorig jaar. Maar toen kwamen er nog felle reacties. Jan Jambon, de vicepremier van N-VA herhaalde die oplossing nog eens dit weekend in een interview. Jambon had het slim verwoord, door het te koppelen aan een “monitoring”. Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters had zo’n scenario geopperd. Het leek dus mogelijk hierover tot een akoord te komen.

Maar de liberalen ontkennen zelf in alle talen een dergelijk scenario. De premier bevestigde ondertussen dat hij vasthoudt aan de sluiting en dat er nog geen nieuwe studie is.

Open tot 2035 of toch sluiten in 2025?

De sluiting van de centrales leidde tot stevige spanning, waarbij N-VA lijnrecht tegenover Open Vld en MR kwam te staan. De liberale ministers Bart Tommelein (Open Vld), Marie-Christine Marghem (MR) en Jean-Luc Crucke (MR) willen immers alle drie de centrales dicht, zoals de wet op de kernuitstap tegen 2025 ook regelt. Maar de N-VA wil nog twee kerncentrales openhouden tot 2035, om bevoorradingszekerheid te garanderen. Dat doen ze vooral op vraag van de grote industrie.

Het compromis dat in de maak leek, zou inhouden dat die kernuitstap wel in principe blijft gelden, maar dat er een nauwgezette evaluatie zou blijven lopen. Daarbij worden bevoorradingszekerheid, veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in het oog gehouden. En als daaraan niet voldaan wordt, dan kunnen de centrales alsnog open blijven. Dat moet dan definitief in 2019 beslist worden. Ondertussen worden de bezorgde werkgeversorganisaties ook betrokken: zo is het niet langer een puur politiek dossier.

Maar voorlopig is er dus geen doorbraak in het dossier.

Epa

Gesponsorde artikelen